USKLADIMO FREKVENCIJE

„Humanitarni paket za Slavoniju i Pounje“

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Nakon uspješno provedenog projekta FEAD 2016/2017 pod nazivom „Humanitarni paket za Slavoniju 2“, Gradsko društvo Crvenog križa Županja i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, sklopili su 2. srpnja 2018. godine Ugovor za projekt „Humanitarni paket za Slavoniju i Pounje“, u okviru Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.- 2020., a koji se financira iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD). Ukupna vrijednost projekta “ iznosi 5.079.765,72 kn, a razdoblje provedbe projekta je godinu dana.Projekt se provodi na području tri (3) županije : Vukovarsko – srijemske, Brodsko – posavske i dijelu Sisačko – moslavačke županije, u suradnji s devet (9) partnerskih organizacija: Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci, Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar, Gradsko društvo Crvenog križa Ilok, Gradsko društvo Crvenog križa Slavonski Brod, Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška, Općinsko društvo Crvenog križa Dvor, Gradsko društvo Crvenog križa Hrvatska Kostajnica, Gradsko društvo Crvenog križa Novska i Hrvatski Crveni križ, kaže Branimir Lukačević, voditelj projekta "Humanitarni paket za Slavoniju i Pounje".

Projektne aktivnosti usmjerene su na ublažavanje najgorih oblika siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći najpotrebitijim osoba i to hrane i/ili osnovne materijalne pomoći.

Provedbom projekta, ostvaruju se slijedeći specifični ciljevi: ublažava se nedostatak hrane kod socijalno najpotrebitijih samaca i obitelji i poboljšava kvaliteta života, smanjuje se njihova socijalna isključenost zbog slabijeg materijalnog stanja, te se unaprjeđuje sustav prikupljanja donacija hrane. Dugoročni rezultat projekta je ojačan i koordinirani sustav skupinama u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, što je između ostalog i jedan od ciljeva Strategije borbe protiv siromaštva, ističe Branimir Lukačević.

 

Projektom su predviđene 3 podjele paketa hrane i dvije podjele paketa higijenskih potrepština.

GDCK Županja skupa sa svojim partnerskim društvima Crvenog križa završava s prvom podjelom paketa hrane, u sklopu koje je podijeljeno oko 13 000 paketa hrane.Ciljane skupine primatelja pomoći su: 1) samci i kućanstva primatelji zajamčene podrške minimalne naknade kojima je utvrđeno pravo rješenjem nadležnih centara za socijalnu skrb; 2) osobe starije od 65 godina u samačkom ili dvočlanom kućanstvu s prosječnim mjesečnim primanjima do 1.500,00 kn, odnosno do 2.000,00 kn za dvočlano kućanstvo; 3) samohrani roditelji ukupnim primanjima u kućanstvu nižim od iznosa bruto minimalne plaće u RH (3.276,00 kn); 4) obitelji s troje ili više djece s mjesečnim primanjima ukupno nižim od 6.025,00 kn, 5) iznimno samci ili obitelji s jednim ili više zaposlenih od kojih nitko nije dobio plaću u razdoblju dužem od tri (3) mjeseca, ostali nezaposleni ili zaposleni bez ili blokiranih primanja, te obitelji koje zbog različitih razloga ne mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe i privremeno su u problemu.

Broj korisnika paketa pomoći u hrani procijenjen je na 13. 636 osoba, dok je broj korisnika paketa osnovne materijalne pomoći procijenjen na 13. 787 osoba.

Distribucija paketa hrane vršit će se putem vlastitih distribucijskih kanala partnera – u prostorijama partnera za ograničeni broj korisnika koji žive u tim naseljima i mogu osobno doći po njih, a za veći broj korisnika do njihovih domova, budući da je riječ o području koje obuhvaća veliki dio ruralnih krajeva gdje su cijene putnih karata visoke i broj sredstava javnog prijevoza ograničen.

 

Jedna od popratnih mjera projekta bit će izrada, dizajn i tisak priručnika „Od polja do stola“, koji će sadržavati upute za proizvodnju najmanje 10 različitih povrtlarskih kultura, koje korisnici mogu sami proizvesti u svojem vrtu i/ili balkonu, trošak proizvodnje istih, najmanje po dva recepta za preradu svake proizvedene povrtlarske kulture i pripremu zimnice, te prikaz financijske uštede samostalne pripreme u odnosu na prosječne tržišne cijene istih.

Druga popratna mjera je savjetovanje krajnjih korisnika za samostalnu proizvodnju povrtnih kultura i pripremu zimnice kroz 3 radionice u profesionalnoj kuhinji, te savjetovanje korisnika o proizvodnji povrća. Usluge savjetovanja i direktne potpore izvršit će vanjski stručnjak.

Kroz treću popratnu mjeru provest će se savjetovanje i direktna potpora krajnjim korisnicima, osobito pomoć u pristupu socijalnim pravima i servisima.

Kampanja podizanja svijesti o doniranju hrane

Kako je jedan od ciljeva projekta povećati svijest poslovnog sektora i građana o doniranju, GDCK Županja kao nositelj projekta i partnerske organizacije uključile su se u medijsku kampanju podizanja svijesti o doniranju koja je posebno bila pojačana tijekom Tjedna solidarnosti HCK od 8. – 15. prosinca 2018. godine te predstojećih božićnih blagdana, kaže Domagj Nemetz, koordinator u projektu i dodaje kako kampanju provode javnim objavljivanjem poziva putem radijskog jingla te plakata, letaka i banera i prikupljanjem donacija hrane za najpotrebitije, a to su svakako starije i nemoćne osobe.

"Ovogodišnja kampanju provodimo u suradnji s osnovnim i srednjim školama na način da voditelji Crvenog križa u osnovnim i srednjim školama organiziraju prikupljanje prigodnih namirnica koje se upravo u ovo vrijeme daruju (voće, voćni sokovi, razni napitci, čajevi, instant sokovi, razne vrste keksa i slatkiša kojima bismo obradovali starije i bolesne)", ističe Domagoj Nemetz i dodaje kako će prikupljene donacije donirati starijim i nemoćnim korisnicima Zajamčene minimalne naknade i usluga Pomoć u kući temeljem Rješenja Centra za socijalnu skrb.

Akcija traje do 20.prosinca 2018. godine, a građani koji žele sudjelovati u donacijama mogu se javiti u društvo Crvenog križa Županja svakim radnih danom od 07 do 15 sati na broj telefona 831-607.

GDCK Županja će 27. prosinca 2018. sudjelovati na Adventu u Županji sa izložbenim štandom kojim će biti održana druga donacijska kampanja

"Ovim putem pozivamo sve građane na sudjelovanje u akciji prikupljanja donacija te zahvaljujemo svima koji će se odazvati", kaže Domagoj Nemetz.

 

 

Hitovi: 1225