USKLADIMO FREKVENCIJE

Mosta na savi Gunja – Brčko : Stop za teška vozila

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

float:left;margin-right:20px;GUNJA – BRČKO – Prošlo je 125 godina od kako je 1894. Austrougarska izgradila tada željeznički most i u promet pustila na Savi Gunja – Brčko.

Most- spona između Hrvatske i Bosne i Hercegovine bio je meta tijekom II. svjetskog rata, dva puta je porušen, također je istu sudbinu imao i tijekom Domovinskog rata 1992.-1995. Promet je u vrijeme rekonstrukcije išao pontonskim mostom. Sedamdesetih godina je preuređen za drumski promet. Projektom je 1984. promet teretnim vozilima ograničen na 6 tona. Obnovljen je i 2000. godine pušten u promet, a danas se prevozi ogroman teret. Kontrola ispravnosti i nosivosti obavlja se svake šeste godine.

Na izvanrednOJ sjednica Vlade Brčko Distrikta BiH su članovi su upoznati s informacijom o stanju mosta preko Save i s elaboratom o utvrđivanju stanja, procjenom nosivosti i projektom sanacije opreme mosta koju je napravila „IPSA“ d.o.o. Sarajevo. Sabrija Jašarević, predstojnik Odjela za javne poslove u Vladi Distrikta istaknuo da imajući u vidu izrazito nepovoljne rezultate provjere na zamor, obustava prometa teških vozila smatra se obveznom . Brčanska Vlada će formirati međuresorno povjerenstvo koje će u roku od deset dana predložiti alternativno rješenje za odvijanje teretnog prometa na granici između Gunje i Brčkog kao i prijedlog za trajno rješenje problema graničnog prijelaza u Brčkom. Stjepan Bogutovac

Hitovi: 917