USKLADIMO FREKVENCIJE

Vukovar - mjesto posebnog pijeteta

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. obilježava se i ove godine od 17. do 20. studenog nizom događanja pod sloganom “Vukovar-mjesto posebnog pijeteta”.Središnji program u dvorištu vukovarske bolnice započinje danas  u 10 sati, kada će uz Križni put krenuti i Kolona sjećanja. Kod Spomen obilježja na Memorijalnom groblju mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, predvodit će molitvu za žrtve Domovinskog rata grada Vukovara. Zatim će vijence kod Spomen-obilježja položiti predsjednica Republike Hrvatske te izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade, a potom i predstavnici vukovarskih branitelja te predstavnici Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara. Misu za sve žrtve Domovinskog rata predvodit će biskup Perić u 13 sati na Memorijalnom groblju.

Svjetiljke za sve ubijene i nestale hrvatske branitelje Vukovara bit će puštene u 17 sati niz Dunav. Tradicionalno, u 18 sati pod geslom “I u mom gradu Vukovar svijetli” u svim gradovima Hrvatske bit će upaljene svijeće. U 18 sati i 11 minuta oglasit će se diljem Domovine crkvena zvona u znak sjećanja na žrtvu Vukovara i na sve žrtve Domovinskoga rata.

Sutra će pak biti obilježena “Žrtva Borova naselja za domovinu”. Učenici će također u jutarnjim satima upaliti svijeće duž Križnoga puta od Borovo-commerca do crkve Gospe Fatimske u Borovu naselju. Nakon prigodnog programa u Borovo-commercu krenut će Kolona sjećanja duž Ulice Blage Zadre i Trpinjske ceste, do crkve Gospe Fatimske gdje će biti služena misa za žrtve Borovog naselja. Na obali Dunava odat će se počast ubijenim braniteljima i civilima, kao i kod Spomen obilježja na Farmi Lovas i na kraju kod Spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Borovu naselju u Sportskoj ulici. U Gradskoj knjižnici u 18 sati održat će se 15. novinarsko-književnički susret u spomen na novinara Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, pod nazivom “Grad-to ste vi”.

Hitovi: 347