USKLADIMO FREKVENCIJE

PATHOS, debatni klub učenika Gimnazije Županja

Kategorija: /
Rujan 2019. godine, za nas učenike III. D odjela prirodoslovno-matematičkog usmjerenja Gimnazije u Županji, označio je početak avanture o kakvoj nismo mogli ni sanjati. 
Sve je krenulo od nastave hrvatskog jezika i književnosti i inicijative naše profesorice Dubravke Bilić. Iz sata u sat, od knjige do knjige, čitajući, pišući i govoreći, neprestano smo osvješćivali potrebu za usavršavanjem kulture govorenja, umijećem argumentiranja, sposobnošću uvjeravanja druge u naše stavove, ideje, pridobivanjem ili odvraćanjem sugovornika od njegova stava, ideje ili akcije…Profesorica je završila nužnu edukaciju pri Hrvatskom debatnom društvu, stekla kompetencije za osnivanje debatnog kluba, pozvala zainteresirane,  i prvi korak je učinjen – osnovali smo Pathos, debatni klub u našoj školi. Vrlo ozbiljni u svojim nastojanjima, odmah smo odabrali predsjednika (Borna Stjepić), dali ime klubu i razradili okvirni plan naših aktivnosti. Zbog zahtjevnosti škole i dodatnih obveza koje imamo, za naša druženja izabrali smo subotu od 7, 30 (imamo člana iz Gunje kojemu autobus pristiže vrlo rano) pa sve dok ima potrebe, uglavnom ne manje od 4 sunčana sata. Kad čovjek ima motiv, može sve. Svjesni da kultura govorenja u mnogim područjima života zauzima visoko mjesto na ljestvici poželjnih umijeća, a debata sadrži ogroman potencijal u razvoju učeničkih (ljudskih) vještina, ugrabili smo priliku i prionuli radu. Da bismo vas upoznali s ozbiljnošću aktivnosti koju učimo, navest ću tek neke etape koje sadrži debata (rasprava):
-istražiti i prikupiti informacije služeći se relevantnim izvorima znanja;
-sistematizirati podatke;
-apstrahirati ključne podatke;
-organizirati prikupljenu građu (nacrt govora: početak, središnji dio i završetak govora);
-argumentirati teze
-osmisliti sadržaje 
-prevladati tremu i strah zbog javnog nastupa;
-izložiti pripremljene sadržaje (izvedba govorne vrednote i neverbalna komunikacija);
-razviti sposobnost aktivnog slušanja govora (vođenje bilježaka);
 -savladati  temeljne govorničke vještine i osposobiti se za izvođenje bilo kojeg oblika govora, odnosno bilo kojeg oblika javne komunikacije.
Nakon dvomjesečnog rada odvažili smo se prijaviti na NEWB, dvodnevni debatni turnir u Zagrebu na kojemu je sudjelovalo 60 debatnih klubova, poglavito iz prestižnih zagrebačkih škola. Nas šestorica, okupljeni u dva tima: Pathos Alfa i Pathos Omega, krenuli smo kako bi Cervantes rekao u  ,,nejednak i ljut boj“ vrlo hrabro i motivirano. Boje Pathosa Alfa branili su Borna Stjepić, Luka Batković i Luka Lešić, a boje Pathosa Omega: Hrvoje Korovljević, Jadran Klajić i Jasmin Mehičić.
Unatoč iznimnoj i psihičkoj i fizičkoj zahtjevnosti turnira (u jednom danu 4 kola, odnosno debate, 2 na unaprijed zadanu tezu, a 2 na AD HOC  teze koje se pripremaju 45 minuta iz glave, bez mobitela i mentorice), polučili smo dobre rezultate. Alfa je pobijedila u 4 kola, a Omega u 2. Prepoznati smo i kao obrazovani, kultivirani i vješti govornici.
Ponosni smo jer smo predstavljali i naš Grad i dokazali da radom mozemo prevladati prednosti koje neki učenici dobivaju podrijetlom, financijskim stanjem ili zemljopisnom određenošću. Ipak, potrebno je još puno rada i sredstava ukoliko želimo napredovati. Za siječanj je najavljen novi turnir, bili bismo neizmjerno sretni da mozemo sudjelovati.
S našim radom (debatirat cemo na tezu OVAJ DOM BI POVISIO IZNOS ZA ZDRASTVENO OSIGURANJE OSOBAMA KOJE SVJESNO ŠTETE SVOM ZDRAVLJU) mozete se upoznati 22. prosinca 2019. u kinu Mladost u okviru Tematske večeri Pun kufer Krleže koju priređuje MM grupa DeMode Gimnazije u Županji.

                     Luka Lešić


Hitovi: 608