USKLADIMO FREKVENCIJE

Suvlasnici stambene zgrade u Velikom kraju 46 traže poštivanje zakona

Kategorija: /
Autor: Z.Knežević
Suvlasnici stambene zgrade u Velikom kraju 46 uputili su Gradu Županja osvrt na inicijativu glede donošenja izmjena Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti, te predložili zaustavljanje svih aktivnosti o ovoj temi tražeći poštivanje postojećih zakonskih propisa jasno ističući da ugostiteljski objekti, odnosno, kafići, ne mogu raditi kao noćni barovi i diskoteke.
U podužem obrazloženju svojih zahtjeva ističu da odluku o ugostiteljskoj djelatnosti ne treba mijenjati, s obzirom da niti jedan ugostiteljski objekt na svojoj terasi ne ispunjava niti minimalne tehničke uvjete, jer su objekti starije izgradnje, nedovoljno i nekvalitetno izolirane. Uporište u svome osvrtu nalaze u zakonskim odredbama na koje jasno upozoravaju, a posebno se osvrću na problem terase ispred zgrade u Velikom kraju 46, koja je, naglašavaju, sagrađena bez njihove suglasnosti kao suvlasnika zgrade. Osim medijima, Gradu Županja, odnosno, komunalnome redaru, suvlasnici stambene zgrade u Velikom kraju 46 svoje negodovanje izmjenama Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti uputili su i Udruženju obrtnika Županja, sanitarnoj inspekciji i policiji. Između ostalog, naglasili su kako se u Županji nitko sustavno ne bavi praćanjem izvršenja donesenih odluka o korištenju žive glazbe niti problematikom buke u I oko stambenih zgrada. “Predlažemo instaliranje video nadzora na javnim površinama oko ugostiteljskih objekata u središtu grada.” ističu suvlasnici stambene zgrade u Velikom kraju 46, ali I dodaju kako je kršenje zakona naročito izraženo u danima vikenda, naročito u Ulici Veliki kraj. “Inspekcijske službe trebaju raditi I po noći, ali kod nas to nije praksa.” nastavljaju građani iz Ulice Veliki kraj 46.
Iz Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje I geodetske poslove Grada Županja u podužem su obrazloženju izmjena Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti istaknuli: “Grad Županja je započeo postupak donošenja Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti.
Razlog ovoj inicijativi su brojni upiti ugostitelja s područja grada Županje i nekolicine gradskih vijećnika koji smatraju da bi se u interesu podizanja ugostiteljskog sadržaja na području grada, trebalo izaći u susret ugostiteljima u pogledu radnog vremena i mogućnosti izvođenja glazbe na terasama ugostiteljskih objekata.
Dosadašnjom odlukom, točnije člankom 10. Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti koja je objavljena u „Službenom vjesniku“ Grada Županja broj 2/07, zabranjeno je izvođenje glazbe na terasama ugostiteljskih objekata i postavljanje ozvučenja u svrhu reproduciranja glazbe.
Glavna izmjena u odnosu na važeću odluku je da se ugostiteljima dopušta rad vikendom, blagdanom i neradnim danom do 2 sata ujutro idućeg dana, odnosno taksativno je navedeno do kada mogu raditi na određene datume od značaja za njihovu djelatnost (Dan grada Županja, Božićni blagdani i sl.) “ stoji u pojašnjenju u kojemu se dodaje kako je tijekom javnog savjetovanja stigao samo jedan dopis, i to od stanara iz Ulice Veliki kraj 46, u kojemu se traži obustavljanje postupka donošenja nove odluke te se navode razlozi ove inicijative.
Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Grada Županja će navedeni dopis uzeti u razmatranje te na temelju svojih ovlaštenja a u skladu s pozitivnim pravnim propisima obrazložiti svoje stavove i iste iznijeti u obliku prijedloga na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Županja.
Ono što je važno napomenuti su ovlasti gradonačelnika po ovoj odluci. Naime, gradonačelnik ima ovlasti odrediti i kraće radno vrijeme ugostiteljima koji postupaju suprotno odredbama ove odluke, odnosno suprotno propisima po kojima djeluju neke druge službe (policija, inspekcije, osobe ovlaštene za mjerenje buke itd.)
Dakle, ukoliko se iz izvješća navedenih službi ili učestalih predstavki građana utvrdi počinjenje prekršaja, ugostitelju koji je u prekršaju se može odrediti radno vrijeme kraće za dva sata u odnosu na ono koje je propisano ovom odlukom.
Nova odluka je u potpunosti u skladu sa zakonima ali i praksom velikog broja gradova u RH, s neznatnim izmjenama i odstupanjima.” zaključuje se u pojašnjenju Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Grada Županja. Gradonačelnik Županje Davor Miličević nije želio komentirati ovu temu. Kratko je samo istaknuo da će sve biti na sjednici Gradskog vijeća Županje.
 

 

Hitovi: 1122