USKLADIMO FREKVENCIJE

Antun Bekavac, načelnik Postaje granične policije Županja:Sigurnosna situacija vrlo je dobra

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić
Kako biste ocijenili sigurnosnu situaciju na području koje pokriva PGP Županja?
Da bi pojasnili u sklopu PGP Županja djeluje 5 grana policijske službe:
- temeljna policija koja se bavi sprječavanjem izvršenja kaznenih djela i prekršaja kao i njihovo otkrivanje i procesuiranje počinitelja
- kriminalistička policija koja se bavi otkrivanjem kaznenih djela i počinitelja istih
- prometna policija koja obavlja poslove sigurnosti cestovnog prometa
- granična policija za zaštitu državne granice i granične kontrole na GP Županja
Svaki od ovih vidova službe obavljajući zadaće iz svoje nadležnosti učinili su da je stanje sigurnosti kao i osjećaj sigurnosti građana na vrlo visokom nivou.
Preventivnim i represivnim akcijama došli smo do toga da unazad nekoliko godina nemamo težih kaznenih djela niti narušavanja JRM u većem obimu.
Ima li prostora za poboljšanje?
Naravno da prostora za poboljšanje uvijek ima. Suludo bi bilo kazati da je sve savršeno i da ne treba težiti za još boljim stanjem sigurnosti. Prostora ima u joj boljoj komunikaciji s vijećima za prevenciju u Gradu i okolnim općinama radi poboljšanja komunalnih i drugih usluga koje direktno utječu na kvalitetu života građana.
Kakva nam je situacija u prometu?
Možemo reći da je situacija u prometu jako dobra. Unazad par godina bilježimo pad broja prometnih nesreća, pad broja ukupno povrijeđenih osoba. Moramo nastaviti preventivno djelovati na zaštiti najugroženijih skupina u prometu kao što su biciklisti, pješaci, mopedisti, djelovati na svijest da je odvraćanje pozornosti (distrakcija- mobitel, hrana i dr. za vrijeme vožnje) jedan od najbrojnijih uzroka prometnih nesreća.
Kakva je situacija s ilegalnim narkoticima?
Kao i na području cijele RH, i na području koje pokriva PGP Županja razvidno je da postoji uživanje opojnih droga u svim dobnim skupinama. Kroz edukacije naših kontakt policajaca u školama koje se provode po odredbama nacionalnog programa borbe protiv ovisnosti pokušavamo preventivno djelovati na svijest, posebno mlađih osoba, na štetnost konzumacije opojnih droga, alkohola i duhanskih prerađevina.
Kako ocjenjujete suradnju s lokalnim institucijama i građanina, i koji su tu najčešći problemi i problematika?
Suradnja s lokalnom upravom i samoupravom je na zavidnom nivou. Kroz razne projekte preventivnog djelovanja, djelujemo zajednički a sve u cilju poboljšanja kvalitete života kao i osjeta sigurnosti kod građana.
Kada govorimo o „osjetu“ sigurnosti ne mislim na statističke pokazatelje već na stvarnom osjetu koliko građani imaju utisak da li su sigurni u svojoj sredini, a naše ankete govore da su vrlo sigurni u svom mjestu boravka.
Jeste li zadovoljni rezultatima rada koje ostvaruje PGP Županja?
Unazad nekoliko godina poduzimali smo niz mjera i radnji kako bi podigli razinu sigurnosti na neku optimalnu razinu koja bi bila prihvatljiva i za nas kao službu a i za građane kojima smo javni servis. Ovom prilikom mogu reći da sam izuzetno zadovoljan s rezultatima rada svojih službenika, a posebno mogu naznačiti bespoštedan angažman svih za vrijeme Corona krize.
Uređujete prostor i okoliš oko zgrade, što su hvale vrijedne akcije koje građani primjećuju. Što je sve urađeno, a što je u planu?
Zgrada PGP Županja je izgrađena 1971. godine te djelomično preuređena za potrebe granične policije 2012. godine.
Kako bi djelatnici u ugodnijem prostoru obavljali svoje službene zadaće a da ne zaboravimo one koji su svoje živote utkali u stvaranje domovine i moderne hrvatske policije, prvo smo na katu zgrade uredili memorijalni dio s fotografijama svih poginulih policajaca u Domovinskom ratu. Također u staklenim vitrinama izložili smo cijeli niz oružja i opreme koje je koristila policija za vrijeme rata.
Kako smo već napomenuli, policija je svaki dan radila za vrijeme krize i kroz prostorije je prošlo mnogo građana, te smo u cilju dezinfekcije prostora kompletno obojali cijelu unutrašnjost. Moram ovim putem pohvaliti sve djelatnike koji su se odazvali radnim akcijama bojanja i svojim nesebičnim zalaganjem cijeli svoj radni prostor učinili ugodnijim za rad, a bojanjem i sigurnijim.
U suradnji s našim poznatim grafiterom, sačinjen je i veliki mural na zidu pored ulaza u zgradu policijske postaje s prepoznatljivim znakom Policije uz slogan „SIGURNOST I POVJERENJE“.
Nešto za kraj razgovora…
Za kraj bi prvo zahvalio Radiju Županja na dosadašnjoj suradnji koje je nadam se bila dosta uspješna a posebno za obavijesti u prometu.
Također zahvaljujemo svim građanima koju su nas podržavali prilikom obavljanja naših zadaća za vrijeme Corone kada smo nekad i prerevno izvršavali zadaće upozoravanja na potrebe distanciranja na javnim prostorima.
Zahvaljujemo se i svim našim partnerima u lokalnoj samoupravi, poduzećima, a posebna zahvala ide svim djelatnicima PGP Županja koji su uvijek tu na usluzi svim građanima.
Hitovi: 540