USKLADIMO FREKVENCIJE

Saša dec nastupio na zagrebačkom maratonu: Za trčanje su dovoljne tenisice i dobra volja

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić
Zagrebački maraton privukao je brojne trkače , a među njima je iz našeg grada bio Saša Dec , koji je podijelio s nama iskustva i dojmove s ovogodišnjeg izdanja maratona , koji se održao u pravom , trkačkom obliku. Prošle je godine maraton bio zbog korone organiziran virtualno, a ove se godine mnogima ispunila želja da ga istrče . Među njima i Saši Decu, Đurićaninu koji živi i radi u Županji, i kojemu je uz posao trčanje hobi , relaksacija i opuštanje.
„ Prvih dvadesetak kilometara bilo je bez kiše, a nakon toga krenula je kiša i vjetar, i posljednjih 7 kilometara je pljuštala. Ipak , uspio sam istrčati svoj prvi maraton, za koji sam se pripremao duže vremena. Prije toga sam istrčao petnaestak polumaratona u Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru, Iloku, Erdutu..” govori nam Saša i dodaje kako je tu bilo i isto toliko Trail utrka( koje se trče po šumama i planinarskim stazama), potom utrka Podunavlje Trail ( 34 km), a sudjelovao je i na humanitarnoj utrci u Zadru, Wings for life, koja se trči u isto vrijeme u nekoliko gradova u svijetu...Vozi i bicikl, redovito sudjeluje na „Županjskoj petici” gdje je ove godine u svojoj kategoriji završio na drugom mjestom...
Danas postoji trend trčanja i nije važno kada krenuti s trčanjem. Na maratonu je bilo , kaže Saša 60. i 70.godišnjaka , jer danas ljudi protrče s 30, 40 i više godine.
Maraton od 42 km nije bilo lako istrčati, zato su potrebni treninzi snage i trčanja.
„Bila mi je želja istrčati ovaj maraton. To je svakom trkaču rekreativcu želja, ne da pobjedi, nego da istrči i prođe kroz cilj. Posljednja dva kilometra su mi bila teška, smanjio sam malo tempo i uspio, jer odustajanje nije bila opcija”, kaže Saša i dodaje kako je trčanjem rješavamo stresa, relaksiramo, oslobađamo negativnih misli, i nakon treninga i utrka osjećamo zadovoljno. Rezultati su vidljivi, jer kod trčanja cijelo tijelo radi, i u ovim izazovnim vremenima jako je važno očuvati zdravlje i promicati zdrav način života. A trčanje znači i boravak na otvorenom, uz to je jeftin sport, jer potrebne su samo tenisice i dobra volja, kaže Saša koji planira i dalje rekreativno sudjelovati na maratonima, a sljedeći cilj mu je maraton u Ljubljani.
Hitovi: 97