USKLADIMO FREKVENCIJE

Županja: Dodijeljena priznanja višestrukim darivateljima krvi

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

U Županji je sinoć održana svečanost na kojoj su podijeljena priznanja višestrukim darivateljima darivateljima krvi iz Županje i Bošnjaka za 5,10,20,25, puta darovanu krv – ženama i 10,20,30,40 puta darovanu krv muškarcima.

Na svečanosti su jubilarcima koji su su 25. listopada u Županiji primili brončani, srebrni i zlatni znak Hrvatskog Crvenog križa Ivici Kelavi , Goranu Husareku i Robertu Varziću iz Županje i Tereziji Plavšić iz Bošnjaka prigodne poklone uručili gradonačelnik Županje Damir Juzbašić i načelnik općine Bošnjaci Andrija Juzbašić. Obiteljsku zahvalnicu dobila je obitelj Lenić iz Bošnjaka, čiji članovi Danica, Nika i Damir nesebično daruju krv.
Pozdravljajući nazočne ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Županja Marija Dugalić je istaknula da se Dan posvećen darivateljima krvi u našoj državi obilježava već 58 godina, te da se u sedamdesetak godina davalaštva krvi u Hrvatskoj mnogo toga promijenilo, ali ono što se nikada nije mijenjalo i što je uvijek u fokusu davalaštva krvi je darivatelj.
Koliko je važno darivati krv možda najbolje svjedoče podaci da jedna darovana doza krvi spašava tri života, a da svake dvije sekunde u svijetu nekome zatreba krv, istaknula je Marija Dugalić i dodala kako je u prošloj godini u GD CK Županja prikupljeno 1552 doze krvi , a po prvu puta je krv darivala 81 osoba, što posebno raduje zbog nastavka trenda uključivanja mladih u akcije darivanja krvi.
Nazočnima se potom obratio gradonačelnik Županje Damir Juzbašić, a riječi zahvale uputio je i načelnik općine Bošnjaci Andrija Juzbašić, te Janja Stojanović, dopredsjednica Društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije.
U ime darivatelja zahvalila se Terezija Plavšić, koja je dobitnica srebrnog znaka Crvenog križa za 55 puta darovanu krv. Inače, ove godine podjela zahvalnica i priznanja se zbog pandemije koronavirusa organizirana na posebnim svečanostima, te će tako svečanost večeras biti  u Vrbanji , te sutra  u Babinoj Gredi, a ukupno će 133 darivatelja primiti zahvalnicu HCK za 5,10,20, 25,30,35,40,50, 55 i 75 darovanu krv,  obiteljsku i završnu zahvalnicu.
 
 
Hitovi: 61