USKLADIMO FREKVENCIJE

Humanitarna akcija za teško oboljelu Županjku Mariju Tuzlak

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić

Prijateljice teško oboljele mlade Županjke Marije Tuzlak pokrenule su humanitarnu akciju kako bi pomogle obitelji pri liječenjuNaime, bolest joj je krenula ljetos povećanim limfnim čvorovima u preponama.Dok je čekala na pregled ultrazvukom, dobila je visoku temperaturu i loše se osjećala. Mislili su da je riječ o prehladi, pila je antibiotike, ali joj nije bilo bolje i završila je u vinkovačkoj bolnici. Nalaz CT-a pokazao je postojanje čvora kod jetre i djevojka je prebačena u KBC Osijek, gdje joj se stanje pogoršalo, a potom i na zagrebačko Rebro. Ondje je podvrgnuta zahvatu, koji se zakomplicirao zbog ranije tromboze lijeve ruke, krvarenje je jedva zaustavljeno, no veliki su čvor ipak uspjeli sanirati.

 - Liječnici su je uspavali, stavili na respirator, organi su joj počeli otkazivati, krenuli su s dijalizom, jedno plućno krilo potpuno je bilo zahvaćeno limfomima i nitko nam nije davao baš nikakve šanse. Nakon tjedan dana ipak su, iako skeptični, odlučili krenuti s kemoterapijom, i dogodilo se čudo. Već nakon četvrte kemoterapije čvorovi su se počeli povlačiti i krajem studenoga Marija je došla kući.

Bila je naručena na transplantaciju koštane srži, ali su zbog lošeg stanja pulmolozi preporučili da se još pričeka.

- Bila je jako slaba, vidljivo je smršavjela, slučajno su joj probili i plućnu ovojnicu, stavljen joj je i centralni kateter, što ju je dodatno utuklo. Kod kuće joj se stanje počelo popravljati, krenula je s vježbama… A onda se prije mjesec i pol ponovno počela javljati visoka temperatura, pala je u komu, više nas nije prepoznavala. CT je pokazao da se bolest vratila u još gorem obliku. Na mozgu je pronađen tumor veličine 4 x 5 milimetara. Sredinom ožujka ponovno je završila u bolnici u Zagrebu, počela su zračenja i kemoterapije. Obzirom da su troškovi liječenja i odlazaka u Zagreb prijateljice su odlučile pokrenuti humanitarnu akciju koja će se provesti tijekom velikog tjedna, prikupljat će se novac ali i svaka druga pomoć dobro bi došla. Stoga, mole županjske domaćice koje će za Uskrsne blagdane peći kolače da donesu na štan na Trgu kralja Tomislava odvoje malo kolače koji će se prodavati za teško oboljelu 20-to godišnju Mariju Tuzlak. Uplate se mogu izvršiti i na žiro-račun HR4124840083235474090 (Marija Tuzlak) .

 

Hitovi: 6148