USKLADIMO FREKVENCIJE

Akcija pomoći Franji Križanu-Francu

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Zapuštenu kuću u Vinkovačkoj ulici 90, u kojoj živi svima u gradu poznat Franjo Križan-Franc jučer su počeli čistiti i uređivati djelatnici angažirani na javnim radovima u gradu.

Nakon što je prije dvije godine došlo do  požaru pri čemu je izgorjelo krovište i dio kuće, a nije prihvatio ponudu Centra za socijalnu skrb Županja za smještaj u dom za starije i nemoćne osobe nastavio je živjeti u nehumanim uvjetima;bez struje i vode.

Franjo Križan- Franc u Županju se doselio 1946. godine iz Velikog Bukovca, gdje je 1940.godine rođen. U Županji je završio četiri razreda osnovne škole, a uzdržavao se radeći sezonske poslove kao fizički radnik .Kuću u Vinkovačkoj, u kojoj živi sam dobio je u zamjenu za njegovu kuću, kada se  izgrađivala  nova pošta. Do prije nekoliko godina imao je malog  konja i kola, na kojima je prevozio najčešće drva, otpad ili nešto za potrebe građana, i od toga  je u posljednje vrijeme  živio. Kada mu je konj uginuo ostao je bez tih prihoda.

Dobri ljudi su mu odlučili pomoći, i u lipnju ove godine je pokrenuta akcija pomoći . U međuvremenu je dobio i socijalnu pomoć , te pomoć od grada za kupovinu drva. Akcija na čišćenju kuće, uređenju dvorišta i okućnice je ovih dana intenzivirana , te je tako organiziran odvoz smeća, iznošenje stvari iz kuće koje je skupljao dugi niz godina , košenje trave... Slijedi sanacija  krovišta, unošenje namještaja koji je osiguran iz jedne donacije i ostalo, kako bi mu se omogući uvjeti za normalan život u kući koju ne želi napustiti. U svemu pomažu i građani , koji donose hranu, odjeću i obuću.

Foto:Vladimir Živanović

 

Hitovi: 5578