USKLADIMO FREKVENCIJE

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda: Počinje korizma

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Slavi se 40 dana prije Uskrsa (ne računajući nedjelje). Pepelnica je početak korizmenog vremena, dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta na koji svećenik posipa vjernike pepelom uz riječi: "Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti" ili "Obratite se i vjerujte Evanđelju".

Za sve katolike Crkva u korizmenom vremenu propisuje molitvu, post i dobra djela.
Post na Pepelnicu i Veliki petak prije Uskrsa odnosi se na katolike od navršene 18. do započete 60. godine života, a nemrs, odnosno jela bez mesa, za starije od 14 godina, izuzev bolesnika.Pepelnica svojom simbolikom ima osobni karakter obraćenja, ali i ekleziološki i socijalni, jer je riječ o svojevrsnom pozivu na opće obraćenje i promjenu ponašanja, odnosno odbacivanja svega onoga što nas čini manje kršćanima u izvornom smislu i prianjanje uz sve ono što bi trebalo biti istinski identitet svakog kršćanina i cijele Crkve.
Pepeo je simbol pokore, a dobiva se od blagoslovljenih grančica palme ili masline blagoslovljenih na Cvjetnicu prethodne godine. Pepeo podsjeća ljude na njihovu vlastitu prolaznost i već je u Starom zavjetu znak pokore, kajanja i poniznosti.
Mnogi uzimaju upravo ovaj dan kao početak odricanja, molitve i pokore.


Hitovi: 254