USKLADIMO FREKVENCIJE

O slučaju prve pričesti u Gradištu oglasila se i Đakovačko-osječka nadbiskupija

Kategorija: /

Prenosimo očitovanje Đakovačko-osječke nadbiskupije o zbivanjima u svezi s prvom pričesti u župi sv. Franje Asiškog u Gradištu:

Đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić u svojim je prvim reakcijama, neposredno nakon što je u nedjelju 30. travnja završio predvođenje središnjega euharistijskoga slavlja Susreta hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, izrazio svoju nevjericu, žaljenje i ispriku s obzirom na okolnosti priprave i slavlja prve pričesti koja je toga dana bila u Župi Gradište. Među prvopričesnicima u Gradištu bilo je i troje djece s posebnim potrebama, među kojima i Adam Kadić, dječak s Downovim sindromom, kojega je kao 5. dijete u obitelji u Gradištu krstio nadbiskup mons. Hranić.

 

Na molbu majke prvopričesnika Adama župniku Alojziju Asiću, koji je vodio slavlje prve pričesti, već je u pripravi slavlja od strane Ordinarijata bilo rečeno da postupi prema važećim pastoralnim smjernicama koje upućuju da se podjela sakramenata djeci s posebnim potrebama izvrši s velikom osjetljivošću za njihovo stanje, ne praveći odvajanja i razlike, osim u onome što je potrebno kao nužna pomoć roditelja ili nekog drugog asistenta. Sâm župnik, vlč. Asić svjedoči da je nakon spomenutoga razgovora planirao tako postupiti, što je na kraju i učinio, postavivši sve prvopričesnike zajedno.

Ipak, slavlje Prve pričesti u Gradištu dogodilo se u ozračju napetosti:

1. zbog izostanka prikladne komunikacije s roditeljima prvopričesnika Adama u vremenu priprave za slavlje prve pričesti;

2. zbog prvotnoga plana da troje prvopričesnikâ s posebnim potrebama smjesti u crkvi u blizini roditelja te ih tako djelomice odvoji od ostalih prvopričesnika. Valja napomenuti da način župnika Asića da prvopričesnike za vrijeme Mise smjesti u prostor prezbiterija (svetišta) crkve oko oltara nije redoviti oblik i nije predviđen liturgijskim uputama. U pravilu prvopričesnici za pričest pristupaju iz crkvene lađe, tj. iz prostora za narod, bilo pojedinačno, bilo u pratnji roditeljâ.

Izražavamo, također, i žaljenje što je slučaj prve pričesti u Gradištu u javnosti dijelom kompromitirao višegodišnje brojne aktivnosti u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji (na župnoj, regionalnoj i nadbiskupijskoj razini), kojima se na različite načine nastoji ostvariti briga i pomoć djeci i odraslima s posebnim potrebama i njihovim obiteljima.

Župnik vlč. Asić odmah prvi dan poslije događaja, tj. 1. svibnja 2017. dao je u Nadbiskupskome domu u Đakovu obrazloženja s obzirom na gore opisani slučaj.

Nastavlja se rješavanje problema koji su s ovim slučajem povezani.

U Đakovu, 2. svibnja 2017.

Nadbiskupijski tiskovni ured Đakovo

Hitovi: 1181