USKLADIMO FREKVENCIJE

Pregledano 18600 uzoraka, trihinele nije bilo

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić


Sezona svinjokolje je na našem području završena.

Zbog vremenskih uvjeta, odnosno visokih temperatura krenula je nešto kasnije, no to u konačnici nije dovelo do manjeg broja svinjokolja. Unatoč svemu građani ne odustaju od tradicije slavonskih svinjokolja, te ih je prošle sezone bilo možda i nešto više nego unazad dvije -tri godine.

" Pregledali smo 18600 uzoraka mesa na trihinelu, a godinu ranije bilo ih oko 15000. No, jedna nama konkurentska ambulanta je zatvorena, te je i to razlog ovom povećanju. Dakle, ovaj nešto veći broj pregledanih uzoraka može se tome pripisati", kaže dr. Mijo Fury, direktor Veterinarske stanice Županja. Dodaje kako je to ipak daleko manje u odnosu na desetak godina ranije, kada je u sezoni bilo pregledanih 40000 tisuća uzoraka mesa.

"Ono što je najbitnije niti jedan pregledani uzorak mesa nije bio pozitivan na trihinelu", kaže dr. Mijo Fury. Ističe i kako je općenito stanje u veterinarstvu loše, te da će vjerojatno biti ugašena još jedna njihova ambulanta. "Po našim selima, u Vrbanji, Račinovcima, Đurićima , Posavskim Podgajcima... ima možda po desetak krava, u nekim mjestima i manje, dvije-tri, što je nevjerojatno. Od naših šest ambulanti zatvorili smo četiri u ovom dijelu županjske Posavine, i vjerojatno će ostati samo jedna u Drenovcima za cijelo ovo područje", kaže dr. Fury.

 

 

 

Hitovi: 739