USKLADIMO FREKVENCIJE

Razgovor s Đanom Atanasovski: I nakon smrti djeteta borba za svu bolesnu djecu se nastavlja, nema predaje

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić

Cijela Hrvatska nedavno se ujedinila u humanitarnoj akciji za liječenje male djevojčice Mile Rončević. Svi se još sjećamo kako je bilo prije šest godina kada je isto takva velika humanitarna akcija bila za „ malu lavicu“ Noru Šitum.

Nora je nažalost izgubila bitku za život, ali njezina majka Đana Atanasovska, nastavila je borbu za svu djecu s malinim oboljenjima u Republici Hrvatskoj. Govori nam o svojim emocijama, i borbi za djecu teško bolesnu, ali i pomoći njihovim roditeljima kako bi bar dijelom prihvatili i mogli se boriti s bolešću svoje djece...

Za početak razgovora recite, jeste li u kontaktu s roditeljima djevojčice koja je trenutno na liječenju u Americi i kako je djevojčica?

- Hvala Bogu, sve ide svojim tijekom. Mila je krenula s terapijama i to je u ovom trenutku najvažnije. Prema planu koji je bolnica poslala roditeljima, predviđa se liječenje od najmanje godinu dana, jer ono uključuje kemoterapiju i transplantaciju koštane srži, a to je postupak koji traje Mila se liječi u istoj bolnici u kojoj se liječila i Nora, troškovi su uistinu ogromni, no to je za SAD uobičajeno.

Naš zdravstveni sustav je dobar

Troškovi liječenja u Americi su skupi, i kako ocjenjujete naš zdravstveni sustav ?

- Da, svaka injekcija, svaki zavoj, svaka infuzija - sve košta. I kad to zbrojite, puta 365 dana, dođete do svote od koje vam pamet stane. Ako ondje nemate 500 dolara za Hitnu, a na cesti se srušite, možete i umrijeti. S druge strane, koliko god mi imamo problema, mislim da ipak imamo dobar zdravstveni sustav. Da ste i najveća sirotinja, zbrinut će vas u bolnici.

Ponovno se pokreće priča o osnivanju fonda za bolesnu djecu?

Da, mnogi slučajevi prolaze "ispod radara", zbog čega je ponovno pokrenuta priča o Fondu za bolesnu djecu.

Da imamo fond u koji bi se trajno i sukcesivno prelijevala neka sredstva, imali bismo manje potrebe za ovakvim 'ad hoc' humanitarnim situacijama, jer to je jako iscrpljujuće i za roditelje i javnost. Da se za mjesec dana dogodi ista takva situacija, bismo li opet mogli ispočetka ? Spomenuti fond trebao bi biti neovisan - ni ministarstvo ni roditelji, kojima je teško objektivno odlučiti komu treba pomoći, ne bi trebali njime upravljati.

- Na čelu bi trebalo biti nekoliko stručnjaka - liječnika koji će znati prepoznati dijagnozu, koji će znati pomoći u odabiru bolnica u inozemstvu, i ekonomista koji će znati spustiti cijenu toj bolnici... Ljudi koji su objektivni i stručni u svom poslu.Mogu li vam se za pomoć obratiti i roditelji bolesne djece s Županjskog područja?

Naravno, nažalost bolesne djece ima u cijeloj Hrvatskoj, nastojim svima odgovoriti i savjetima za početak pomoći. I u našim bolnicama, nažalost trenutno ima na liječenju priličan broj djece koja se liječe. Svima ću odgovoriti i nastojati pomoći, pa tako i roditeljima bolesne djece s vašeg područja.Slučaj Nore Šitum promijenio je zakonodavstvo o humanitarnim akcijama. Trenutačno je na izdvojenom računu Zaklade za Milu ostalo 5,3 milijuna kuna i 33 tisuće eura. Taj novac sada je "zaključan" u Zakladi, a Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu pomoć odlučuje kojoj će sljedećoj akciji s oznakom "za liječenje djeteta" novac biti dodijeljen, objašnjava Norina majka Đana .Hitovi: 454