USKLADIMO FREKVENCIJE

Razgovor s v.d. pročelnikom Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju prof. Krunom Šarićem : Brojnim projektima potičemo ostanak mladih u našoj županiji

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić

 

Koliko je osigurano sredstava u županijskom proračunu za rad ovog odjela?

Za rad UO za sport, mlade i demografiju osigurano je ukupno 6.672.539,00 kuna. Od toga sport obuhvaća 3.394.000,00 kuna, a mladi i demografija 2.370.000,00 kuna.

Kako će potencijalni korisnici poticaja biti informirani o pojedinim projektima i gdje se trebaju javiti?

Potencijalni korisnici poticaja koji se financiraju iz stavke proračuna UO za sport mlade i demografiju biti će informirani o pojedinim projektima, Javnim pozivima, natječajima putem županijske web stranice, županijske facebook stranice, a informacije je moguće dobiti i upitom na mail Odjela: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

 

Užina za sve III“

 

Kojim mjerama ćete poticati demografiju?

Upravni odjel za sport, mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije provodi projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva „Užina za sve III“, s ciljem da sva djeca koja žive na rubu siromaštva imaju makar jedan obrok dnevno u školi. Projektom “Užina za sve”, financiranim iz Fonda europske pomoći kojim su obuhvaćeni ugroženi učenici iz 30 osnovnih škola VSŽ. Ukupna vrijednost projekta je 1.476.050,78 kuna. Projekt obuhvaća 1631 učenika.

Također, Upravni odjel za sport, mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije iz vlastitog proračuna financira prehranu učenicima koji nisu mogli biti obuhvaćeni projektom „Užina za sve III“ u iznosu od 450.00,00 kuna u školskoj godini 2018./19. Odjel provodi Javni poziv za sufinanciranje prijevoza studenata Vukovarsko-srijemske županije kojim sufinanciramo prijevoz redovnim studentima naše Županije.

 Javni pozivi na koje se može javiti

Također provodimo i slijedeće Javne pozive ukupne vrijednosti 900.000,00 kuna:

  • Javni poziv za dodjelu potpora za razvoj i unapređenje poslovanja gospodarskih subjekata na području VSŽ za 2019. godinu

  • Javni poziv za dodjelu potpora za razvoj i primjenu inovacija i novih proizvoda na području VSŽ za 2019. godinu

  • Javni poziv za dodjelu potpora za osnivanje i rad klastera na području VSŽ za 2019. godinu

  • Javni poziv za dodjelu potpora za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama i konferencijama

  • Javni poziv za dodjelu potpora za savjetovanje, informiranje i obrazovne aktivnosti

Sufinanciranje kupnje stana ili kuće

Uskoro ćemo objaviti i Javni poziv kojim će s sufinancirati kupnja kuće ili stana za mlade i mlade obitelji s područja Vukovarsko-srijemske županije. Za taj Javni poziv osigurano je 800.000,00 kuna iz proračuna Županije.

 

Koje su mjere za sport?

VSŽ kroz  Javni poziv za sportske donacije, sufinanciranje programa i aktivnosti iz područja sporta u VSŽ dijeli gotovo 500 000 kn, zatim preko Županijskog saveza sportova

kroz njihov Javni poziv još gotovo 900000 kn, VSŽ sufinancira organizaciju sportskih priredbi, sudjelujemo u financiranju Olimpijskih festivala zajedno sa partnerima,

VSŽ financira utrku 12 redarstvenika, potpomažu i sve programe Hrvatskog olimpijskog odbora preko Županijski savez sportova Vukovarsko-srijemske županije u smislu sufinanciranja: Hrvatski olimpijski dan, Međunarodni olimpijski dan.

 

VSŽ također financira u potpunosti 12 trenera nogometa , a ukupna vrijednost financiranja iznosi cca 900 000 kn /godišnje.

Potpora Hrvatskog olimpijskog odbora u 2018. godini Programima i projektima iznosila je cca 420 000 kuna kroz nekoliko programa: Aktivne zajednice, Od škole do Olimpijskih igara, Odaberi sport itd.

Ovaj iznos je drugi iznos ukupno povučen od Hrvatskog olimpijskog odbora, ispred nas je samo grad Zagreb.

Za zdravstvenu zaštitu sportaša do 18 godina VSŽ je predvidjela sredstva za financiranje pregleda  djece sportaša gotovo u cijelosti , a prema uvjetima Javnog poziva.

Do sada je u 2019. prijavljeno 330 djece.

Potpora za osobe sa posebnim potrebama?

 

VSŽ kroz  Javni poziv za sportske donacije, sufinanciranje programa i aktivnosti iz područja sporta u VSŽ ima posebno programsko područje: Sportske aktivnosti osoba s invaliditetom i teškoćama u razvoju, također Županijski savez sportova Vukovarsko-srijemske županije.

Ima posebno Programsko područje za sufinanciranje sporta osoba s invaliditetom, a kroz programe Središnjeg državnog ureda za šport sportske udruge osoba s invaliditetom s područja VSŽ već sudjeluju u nekoliko velikih projekata.

Što  UO za sport, mlade i demografiju čini po pitanju edukativnog i preventivnog rada u društvu, i rada sa mladima?

 

Organizacijom  tematskih predavanja, tribina, radionica i seminara podižemo svijest o problemima različitih oblika ovisnosti i neprihvatljivog ponašanja, prevenciji konzumiranja i zlouporabe alkohola, opojnih droga i drugih sredstava ovisnosti, kao i prevenciji vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja koja pogađaju naše društvo, osobito mlade. U radu i inicijativama koje provodimo povezujemo sve županijske i gradske odgojno-obrazovne ustanove, socijalne i kulturne institucije, ali i širu javnost. Odjel surađuje i pomaže rad Savjeta mladih VSŽ te potiče njihovo uključivanje u rad društvene zajednice sudjelovanjem u humanitarnim, volonterskim, sportskim,kulturnim i drugim oblicima suradnje mladih među mladima.Hitovi: 863