USKLADIMO FREKVENCIJE

ICMP unapređuje suradnju s obiteljima nestalih u Hrvatskoj

Kategorija: /
Autor: Z.Knežević

U Zagrebu je u organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i uz sudjelovanje Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja održan sastanak s 30 predstavnika udruga obitelji nestalih osoba iz Republike Hrvatske.

Ovo je drugi u nizu sastanaka s obiteljima nestalih osoba koji se organizira u cilju razmjene aktualnih informacija iz procesa traženja i identifikacije nestalih s područja bivše Jugoslavije. Prvi ovakav sastanak je održan s obiteljima iz Bosne i Hercegovine u siječnju 2019. godine, priopćili su iz ICMP-a. Dodaju kako su sastanci dio dvogodišnjeg projekta koji je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a provodi ga ICMP, kako bi se nastavili napori za pronalazak 12.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale u cijeloj regiji. Zemlje u regiji formalno su se obvezale raditi zajedno kao regionalna Grupa za nestale osobe, nastavljajući proces koji je već omogućio pronalazak i identifikaciju više od 70 posto nestalih. Na sastanku su predstavljene informacije o novim inicijativama i provedbenim aktivnostima na jačanju regionalne suradnje kao i informacije o najaktualnijim događanjima u RH.

Između ostalog, obitelji su informirane o zajedničkoj Bazi podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije, donošenju Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, naporima koji se poduzimaju u identifikaciji neidentificiranih posmrtnih ostataka i drugim aktivnostima usmjerenima na pronalazak nestalih osoba. 

Predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja su istaknuli da je ključna prepreka većoj učinkovitosti u procesu nedostatak informacija o prikrivenim masovnim i pojedinačnim grobnicama.

 Na sastanku je zaključeno da je potrebno još šire uključiti obitelji u razgovore o pitanju nestalih osoba koji se odvijaju na međunarodnoj razini. Obitelji također traže od institucija i apeliraju na pojedince u regiji da daju informacije o lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica i na taj način pomognu rješavanje ovoga bolnog pitanja.

  

Hitovi: 265