USKLADIMO FREKVENCIJE

IZBOR NAJBOLJI EU PROJEKT – DRUGO MJESTO VUKOVARSKO SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić
U Zagrebu je održana  svečanost dodjele nagrada za „Izbor najbolji EU projekt“.U suradnji Hrvatske zajednice županija s Hanza Mediom, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalom Župan.hr, organiziran je natječaj za „Izbor najbolji EU projekt“ s ciljem povećanja razine osviještenosti građana o dosadašnjem uspješnom korištenju sredstava EU i predstavljanja brojnih uspješnih lokalnih EU projekata. 
Projekte su prijavljivale županije i županijske razvojne agencije, u kojima su sudjelovale kao nositelj ili partner projekta, a mogle su se prijaviti i predstaviti s projektima koji su provedeni i/ili završeni u 2018. i 2019. godini. Peteročlani žiri odlučio je o pobjednicima u četiri kategorije – doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, prekograničnoj suradnji, znanosti i inovacijama te poduzetništvu, a posebna se nagrada dodjeljivala u kategoriji glasova čitatelja Jutarnjeg lista.
Tako je Vukovarsko-srijemska županija u „Izboru za najbolji EU projekt“ bila nominirana u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama, gdje se predstavila s projektom „Made in Danube - Transnacionalna suradnja s ciljem transformacije znanja u utržive proizvode i usluge za održivo dunavsko društvo budućnosti“ i osvojila 2. mjesto, dok je 1. mjesto pripalo Virovitičko-podravskoj županiji i projektu „Budi STEMpatičan!“ u istoj kategoriji.
Osvojeno 2. mjesto predstavlja priznanje cijelom timu, koji je sudjelovao u pripremi i provedbi projekta vrijednog više od 14 milijuna kuna, a koji obuhvaća 18 partnera iz 10 podunavskih zemalja. Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije je nosila ulogu projektnog partnera, a projekt je trajao dvije i pol godine .
Projekt „Made in Danube“ je imao za cilj poboljšati uvjete za suradnju između tvrtki, znanstveno-istraživačkih institucija i javnih tijela u području bio ekonomije, temeljene na inovacijama, kako bi se inovativne ideje transformirale u proizvode i usluge, na način da lokalni znanstveni rezultati budu dostupni na transnacionalnoj razini, kako bi se ostvario dugoročni prijenos znanja, inovacija i tehnologije u dunavskoj regiji. U okviru projekta su izrađena 3 Lokalna akcijska plana: Lokalni akcijski plan za pametnu poljoprivredu (Slovačka), Lokalni akcijski plan za bioenergiju (Srbija) i Lokalni akcijski plan za održivo šumarstvo (Vukovarsko-srijemska županija, Hrvatska). Ostvareno je više od predviđenih 15 inovacijskih partnerstava između tvrtki i znanstveno-istraživačkih instituta i preko 40 sporazuma o suradnji između tvrtki u navedenim sektorima.
Hitovi: 360