USKLADIMO FREKVENCIJE

Zajedno bez mržnje

Kategorija: /
Autor: Z.Knežević
Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pozvali su medije na akciju #zajednobezmrznje kako bismo upozorili na govor mržnje u javnom prostori, ali i verbalne i fizičke napade kojima su novinarke, novinari, snimatelji i fotoreporteri izloženi godinama.
Kako su istaknuli iz Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske, danas od 11 do 13 sati tekstovi će biti objavljeni bez komentara, ne zato da bismo ih zabranili ili ukinuli, nego da bismo učinili ono što jedino možemo i ono što nam je dužnost - upozorili na problem, otvorili raspravu o njemu i pokušali zajedno pronaći rješenje.
"Problem govora mržnje u javnom prostoru, ali i nedopustiv odnos prema medijima i novinarima, velik je i neće se riješiti preko noći. Ne bježimo pritom od vlastite odgovornosti. Za izgovorenu ili napisanu riječ odgovaramo i onda kada nas neopravdano zasipaju tužbama, kada javno spaljuju novine, kada nas prozivaju i s oltara i s političkih govornica.
Međutim, odgovorno ponašanje i javnu osudu mržnje prema svakome tko misli drugačije tražimo i od svih ostalih sudionika u javnoj sferi. Samo se tako mogu zaustaviti desetljećima nagomilani problemi – radikalizacija i sve njezine pogubne posljedice. "poručili su  Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva i Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske
Hitovi: 378