USKLADIMO FREKVENCIJE

Vratite oružje bez sankcija

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić
Nacionalna kampanja „Manje oružja, manje tragedija“ u Republici Hrvatskoj započela je od 2007. godine, potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj. Kampanjom se želi senzibilizirati javnost i potaknuti je na dobrovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje razine svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima. Drugim riječima, želi se potaknuti građane da iz svojih domova izbace ono što život njihovih obitelji može zaviti u crno. Dugoročno, kampanja je povezana sa željom stvaranja sigurnije budućnosti u kojoj će se zlouporaba oružja svesti na najmanju moguću mjeru i težnjom za uspostavljanje veze između javnosti i policije.
U akciji koju stalno provodi Ministarstvo unutarnjih poslova pod nazivom MANJE ORUŽJA – MANJE TRAGEDIJA moguća je predaja oružja, streljiva i minsko - eksplozivnih sredstava, koje pojedinci posjeduju neovlašteno ili su ih pronašli, bez ikakvih kaznenih sankcija po vlasnika, a naravno i bez posljedica za onoga koji je predao pronađeno oružje ili dojavio o njegovom nalasku. Cilj te akcije je povećanje opće sigurnosti građana.
Glavna značajka kampanje je omogućavanje vremenski neograničene dobrovoljne predaje zabranjenog i dozvoljenog oružja. Oružje se može predati uvijek i protiv osobe koja ga dobrovoljno predaje neće se pokretati ni prekršajni niti kazneni postupak ukoliko oružje prijavi nadležnom tijelu radi predaje prije poduzimanja izvida prekršaja sukladno zakonu kojim se uređuju prekršaji i započinjanja izvida kaznenih djela te hitnih dokaznih radnji sukladno zakonu kojim se uređuje kazneni postupak odnosno zakonu kojim se uređuju policijski poslovi i ovlasti (Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana, NN 94/18, čl. 79 st. 5).
Dragovoljna se predaja odnosi na sve vrste oružja, no naročito na oružje kategorije A – zabranjeno oružje: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje.
Samo tijekom ove godine, od 01. siječnja do 30. rujna 2020. godine građani su dragovoljno predali sljedeće količine oružja: 2.542 komada vatrenog oružja (od toga 135 komada automatskog oružja), 143.175 komada raznog streljiva i 112 kilograma eksploziva.
Policijska uprava vukovarsko-srijemska zadovoljna je rezultatima akcije i kontinuirano poziva građane da ne ostavljaju neodgovorno oružje, a posebice ne minsko – eksplozivne naprave, jer time ugrožavaju živote sugrađana, a naročito djece, već da ih sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja predaju, bez prekršajnih ili kaznenih postupaka što i je smisao ove akcije, policiji.
Kazne za neovlašteno držanje oružja, pronađe li ga policija, iznimno su velike te u prekršajnom postupku one iznose do 40 tisuća kuna i do 60 dana zatvora, a u kaznenom postupku moguće je izreći i kaznu zatvora do 3 godine, a u težim oblicima i do 5 godina.
Pozivaju i apeliraju na sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj telefona 192. Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti. Takvim je pristupom zagarantirana anonimnost osobe koja predaje oružje, a što je ipak važnije, sve su potencijalne opasnosti svedene na najmanju moguću mjeru.
Također iz policije zahvaljuju se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje.
Hitovi: 285