USKLADIMO FREKVENCIJE

Sara Škrobo: Uživam u pisanju i "izmišljanju" svijeta koji je samo moj

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić
Priča uspješne mlade Županjke Sare Škrobo inspirativna je i zadovoljstvo nam je predstaviti ovu poduzetnicu, magistru povijesti i spisateljicu. Njezin prvi dio fantasy triologije Tayna Chronicles- The Secret City upravo je objavljen , i to na engleskom jeziku . Sara nam je u razgovoru više rekla o sebi, pisanju, inspiraciji za roman...

- Možeš nam se ukratko predstaviti?
Odrasla sam u Županji gdje sam završila Opću gimnaziju te 2009. otišla na studij Povijesti i Arheologije pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon diplome (točno dva dana nakon što sam ju primila u ruke), odselila sam u London; ovaj potez bio mi je životna želja još otkako sam kao djevojčica pročitala prvu u nizu knjiga u Harryju Potteru. U Engleskoj radila sam svašta; od uredničkog posla u arhivu do osnivanja vlastite turističke agencije za ljetovanja u Hrvatskoj. Prije tri godine vratila sam se u Zagreb te sada vodim posao iz Hrvatske koju ne planiram ponovno napustiti. 
- Što te ponukalo na pisanje romana i to na engleskom jeziku?
Htjela sam vidjeti mogu li ja to, koliko god jednostavno zvučalo. Ideju sam u glavi imala godinama ranije, ali nikako nisam uspjela skupiti dovoljno hrabrosti da pokušam. Onda sam konačno imala dovoljno slobodnog vremena kada je počeo prvi lockdown, pa sam krenula - od deset stranica nastalo je dvadeset i tako sve do dvjesto i pedeset. Otkrila sam da uživam u pisanju, i u "izmišljanju" svijeta koji je samo moj. Oko jezika se nisam dvoumila; na engleskom čitam već gotovo deset godina, a nakon boravka u inozemstvu postao mi je poput drugog materinjeg jezika. 
- Kakav je bio osjećaj kada si saznala da će ti poznati engleski izdavač objaviti knjigu? Kako si se odlučila poslati rukopis?
Pročitala sam na stranicama različitih izdavačkih kuća da je dovoljno poslati prva tri poglavlja čak i ako roman još nije završen. Obzirom da nisam imala dovoljno strpljenja čekati da sve završim, počela sam slati poglavlja u ranoj fazi pisanja što je zapravo bila dobra odluka jer su mi tri pozitivna odgovora dala onaj potreban vjetar u leđa da roman konačno i završim. Kada sam dobila prvi pozitivan odgovor, mislila sam da je netko "fulao" email adresu, da poruka nije namijenjena meni. Onda je krenuo red uzbuđenja, pa suza, pa skakanja od sreće.  
- Što je bila inspiracija za roman i kakva je njegova radnja?
Inspiracija je došla s nekoliko različitih strana - od drugih knjiga koje sam pročitala, preko mitologije, povijesti pa sve do vlastitih životnih iskustava. Radi se o klasičnoj priči iz žanra urbane fantastike, s malo elementima distopije. Priča prati običnu mladu djevojku (Sofiju Filipov) koja preživljava kako zna i umije u represivnom društvu Federacije Danubije. Danubijsko stanovništvo podjeljeno je na strogo razdvojene kaste na čijem se čelu nalazi diktator. Igrom slučaja, Sofija nabasa u skrivenu provinciju u kojoj postoji magija te postupno otkriva da njen dolazak ipak nije toliko slučajan; naime, lideri opozicije koji spremaju još jednu u nizu pobuna protiv diktature čekali su samo na nju. Priča ima i romantičan element te prati Sofijinu romansu sa Ivanom Angelovim, pripadnikom sada ugrožene i desetkovane vilenjačke populacije.
- Kakvi su daljnji planovi izdavača, nakon što je roman objavljen?
Izdavač trenutno postavlja knjigu na internetske platforme među kojima su Amazon i Book Depository (linkovi su u nastavku). Također će dogovarati intervjue i predstavljanje knjige u zainteresiranim knjižarama. Dalje je na meni - treba napisati knjigu broj dva i tri, jer se radi o trilogiji. 
- Hoćemo  li moći čitati tvoju knjigu na hrvatskom jeziku?
Možda, i nadam se da hoćete! Ovaj dio ne ovisi toliko o meni, koliko o potencijalnoj zainteresiranosti hrvatskih nakladnika. 
- Živjela si tri godine u Londonu, gdje si radila različite poslove? Možeš li usporediti život tamo i u Zagrebu, gdje je sada tvoja adresa stanovanja?
Da, kao što sam gore natuknula, radila sam urednički posao za jedan arhiv i kasnije sam pokrenula vlastitu turističku agenciju. Osim toga, upisala sam i doktorski studij iz Moderne povijesti na King's Collegeu koji je već neko vrijeme na čekanju zbog pandemije. 
Život u Londonu uzbudljiv je, brz, hektičan. Iscrpi lako, daje puno u smislu poslovnih prilika, ali ne ostavlja mnogo prostora za slobodno vrijeme, druženja ili odmor. London je odlično mjesto za one koji traže "odskočnu dasku" za svoju karijeru. Kasnije u životu, većina ljudi se odseli zbog prebrzog ritma i visokih troškova. Meni Zagreb više odgovara jer je dovoljno velik da nikad nije dosadan, a opet nemate osjećaj kao da se utrkujete s vremenom na kraju dana . 
- I dalje si vezana za London kroz posao?
Jesam; agencija koju vodim još uvijek je registrirana u Engleskoj, te sam na ranije spomenutom doktoratu u Londonu.
- Što voliš čitati i kako provodiš slobodno vrijeme?
Većinom čitam fantastiku, rijetko kad uzmem nešto što nije iz žanra fikcije. Shvatila sam da čitanje nije dosadno nakon što sam pročitala Vlak u Snijegu u osnovnoj školi; a apsolutno sam ga zavoljela nakon što sam u dva dana "riješila" prvu knjigu iz serijala Harry Potter. Danas čitam autore poput Brandona Sandersona, Philipa Pullmana, Kazua Ishigura te J.K. Rowling i dalje (nakon svih ovih godina :)) Osim čitanja, često sam u šetnjama, na druženjima, te jako volim putovati.
- Koja je to pokretačka energija i inspiracija koja te vodi kroz život ?
Kako je Freddie pjevao: "Don't become some background noise"*. To dosta dobro opisuje moj karakter, i činjenica da volim izazove. O njima ne razmišljam previše, nego "uskačem" u nove situacije pa kako bude - bit će.
*slobodan prijevod: "Nemoj postati obična pozadinska buka". Iz: "Radio Ga-Ga", Queen
- Planovi za dalje...?
Napisati knjigu broj dva, pa onda knjigu broj tri. Učiniti ih što boljima, zanimljivijima, dubljima. Zatim pisati dalje, ako mi život to bude dopustio. Vidjet ćemo! :)
 
 
Hitovi: 195