USKLADIMO FREKVENCIJE

Mladi za budućnost

Kategorija: /

Mladi su u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina suočeni s problemom integracije u društvo, što je posljedica gospodarske krize, nedostatka radnih mjesta, ukupnog smanjenja broja zaposlenih, nesigurnosti prilikom zaposlenja i slično, a sve to rezultira visokom stopom nezaposlenosti mladih osoba.

Nezaposlenost je jedan od najozbiljnijih problema današnjice, a posebice na području Vukovarsko srijemske- županije. Poražavajući je podatak da veliki broj mladih završavaju tek srednjoškolsko obrazovanje i ta tendencija samo raste.

Ovakvo stanje vodi trendu emigracije mladih visokoobrazovanih radnika koji je eskalirao u posljednjih nekoliko godina.

S obzirom na nezaposlenost koja je prošlih godina brzo rasla mladi su sve više zabrinuti za svoju budućnost te su sve više suočeni s nedostatkom perspektive. Pokazuje se da dolazeće generacije na sve veću nesigurnost u svome društveno- ekonomskom okruženju reagiraju povlačenjem u privatnost, snažnijom orijentacijom na obitelj, kao i suzdržanošću prema društvenom i političkom angažmanu

Da bi se tako velik i značajan potencijal iskoristio, mladima je potrebno osigurati produktivan rad i integraciju u društvo, stoga je nezaposlenost posebice ozbiljna kada je posrijedi ova dobna skupina.

„Mladi za budućnost“ je trogodišnji program usmjeren podizanju kvalitete života nezaposlenih mladih koji nisu u sustavu obrazovanja i osposobljavanja kroz njihovo osnaživanje za zapošljavanje i/ili poticanje na nastavak školovanja.

U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Županja održana je i završna konferencija na kojoj je voditeljica projekta Tamara Župarić Aničić prezentirala rezultate trogodišnje rada. Inače nositelj programa je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Županja, a partneri na projektu su bili Centar za socijalnu skrb Županja, Gimnazija Županja, Obrtničko industrijska škola Županja i općina Babina Greda. Program je financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.Hitovi: 1395