USKLADIMO FREKVENCIJE

Razgovor s predsjednicom Hrvatskog planinarskog društva "Tikvica" Nadom Borilović: Umor nestaje, zadovoljstvo ostaje

Kategorija: /

Kada je osnovano društvo i recite nešto o povijesti ?

Hrvatsko planinarsko društvo Tikvica Županja osnovano je 1997. godine , iste godine ušli smo Hrvatski planinarski savez i tada smo bili jedino Društvo u VSŽ. Osnivači su bili Šimo Dominković i Berislav Tkalac, koji je bio i prvi predsjednik Društva. Osim što smo član HPS -a, danas smo i u Udruzi Slavonski planinari kao i članica Planinarskog saveza VSŽ.

Društvo broji 54 člana što je neki prosjek kroz sve godine od osnivanja.

Tko može biti član društva?

Članom Društva može postati svatko, tko prihvaća članstvo u skladu s odredbama Statuta Društva, uz popunjenu pristupnicu i godišnju članarinu dobiva odmah člansku iskaznicu.

Društvo je vrlo aktivno sa velikim brojem priznanja, te zahvalnica zbog sudjelovanja u raznim manifestacijama drugih društava.

Ako pričamo o osvajanju vrhova kroz godine postojanja Društvo ima 67 uspona preko 4000 mnv koje su ostvarili 8 članova. Radi se o najvišim svjetskim vrhovama kao što su Kilimanjaro (Uhuru peak) , Elbrus, Mont Blanc, Himalaja (Mera peak) ... Jedan od penjača na ove vrhove je i prvi predsjednik društva Berislav Tkalac, koji je 2018 godine, na Skupštini Slavonski planinari dobio nagradu "Đuro Pilar" za životno djelo. To je najviši oblik priznanja za naročita postignuća pojedinca u razvitku planinarstva na području Slavonije.

Koliko ste aktivni u Gradu?

Prošle godine smo po prvi puta sudjelovali u gradskim događanjima kao što su "Žetva i vršidba u prošlosti" uz TZ Grada i "Županjsko ljeto" pohodom "Tragom Županjskih čardaka".

Kroz godinu napravimo veliki broj izleta što jednodnevnih na Slavonskom gorju i poneki višednevni visokogorski izlet. Prošle godine svakako bih spomenula izlet na Južni Velebit i uspone na Sveto Brdo i Vaganski vrh. Svakako vrijedno spomena je pohod jednog našeg člana Norveškom stazom Olavsweg, duljine 340km u trajanju tri tjedna.Isto tako pohodili smo vrhove preko 2000 mnv u susjednoj nam BiH na Vranici i Vran planini.

Kakvi su planovi za ovu godinu?

Za ovu godinu također imamo u planu neke visokogorske izlete, ovaj put na Srednji Velebit, planiramo u Austriju na Alpe, Busovačku planinu i Maglić u BiH .

Inače svaki vikend ima organizirani izlet koji možemo odhodati u jednom danu.

Planinarenje je sport itekako važan kako za fizičko tako i za duhovno zdravlje. Svaki boravak u prirodi poziva na novu avanturu, jer priroda je neiscrpna i uvijek iznenadi svojom ljepotom, zato nam se pridružite. Postati planinar ne znači samo besciljno lutanje brdima, to je jedan način i stil života, čitav niz aktivnosti koje suvremenom čovjeku život čine ugodnijim, zanimljivijim i nadasve zdravijim.

Svaki planinar zna: "Umor nestaje, zadovoljstvo ostaje! , poručuje predsjednica društva Nada Borilović.

Hitovi: 1322