USKLADIMO FREKVENCIJE

Izgradnja dječjeg igrališta za djecu s posebnim potrebama

Kategorija: /

Vedrana Škegro majka je dvogodišnje djevojčice Mije koja je rođena u 23. tjednu trudnoće. To je ostavilo posljedice na njezino zdravlje i Mija je visokorizično dijete koje ima 16 dijagnoza. Mijini roditelji i obitelj nastoje joj pružiti što više, a svaki njezin napredak, novi pokret , osmijeh...motivacija je za dalje. Ali nije lako, jer svakodnevno su u rad s Mijom uključene vježbe, terapije, odlasci liječniku, ali i borba za ostvarenje prava koja djeci s teškim oštećenjima u razvoju pripadaju. O tome govori i Danijela Šoštarić, majka sedmogodišnjeg Brune , koja isto kao i Vedrana ima punu potporu obitelj.

"Ali društvo im nije naklonjeno, ta su djeca diskriminirana. Našeg Brunu su svi "otpisali" i rekli su kako će on biti biljka i da ga smjestimo u neku ustanovu. Mojoj obitelji to nije padalo na pamet. Privatno smo išli s njim u Njemačku i tamo mu su mu uspjeli pomoći, napredovao je od djeteta za kojeg su doktori rekli da neće ni stajati na svojim nogama do toga da sada pokušava hodati", kaže Danijela i dodaje kako se susrela s mnogo prepreka, odbijenica, mnogi su ih jednostavno prekrižili.

"Moramo poraditi na tome da djeca poput mog Brune imaju dostojan život, da ne budu zapostavljena i zatvorena u kućama, a mi roditelji prepušteni sami sebi", kaže Danijela kojoj Grad Županja plaća troškove za vrtić "Zlatni Cekin " u Slavonskom Brodu, gdje ga svakodnevno voze. Bruni vrtić ne bi sami moglo priuštiti, a puno mu znači, socijalizirao se , što znači da djeca , uz podršku stručnih osoba i odgovarajuće okruženje mogu napredovati. Nažalost, kaže Danijela, svijest društva o tome je još uvijek nedovoljna .

Danijela želi Bruni omogućiti školovanje , i kako kaže koliko-toliko normalan život, ali već sada nailazi na zatvorena vrata. Budući u Županji nema specijalizirane škole za djecu s teškim oštećenjima morati će ga voziti u Vukovar ili Vinkovce, što iziskuje znatne troškove , te bi roditeljima velika pomoć bila da se iznađe način da im se osigura prijevoz ili barem pokrije pola troškova.

Problema je puno, govore Vedrana i Danijela i nabrajaju tek dio onoga s čime se svakodnevno susreću. "Mnogi znaju reći imate status roditelja-njegovatelja. Tih 2.500 kuna koje dobijemo kao majke koje imaju taj status nekome znači mnogo, ali kad se zbroje svi troškovi,od prijevoza, logopeda, terapijskog jahanja, plivanja, odlaska na rehabilitaciju... Dobije se tri tjedna rehabilitacije u toplicama, ali jedanput godišnje za njih je to malo. Dodatne terapije se plaćaju. Pomagala bez kojih ne mogu funkcionirati( cipelice, hodalice,kolica...) jako su skupa, a na pojedine se preglede čeka i do godinu dana. Također, teško je s djecom bilo gdje otići. Pristupa mnogim ustanovama prilagođenim njima nema , kolica prilikom šetnje moraju stalno podizati jer zapinju po nogostupima , mjesta rezervirana za invalide vrlo često su zauzeta od onih koji nemaju pravo na to, a nažalost suočavaju se i s nekim vrlo ružnim komentarima.

"Problem je u tome da djeca sve što bi trebala imati ili nemaju, ili su na čekanju ili su zapostavljenja. Mislim da bi moglo biti puno bolje", kažu Danijela i Vedrana i ističu kako bi im puno značilo kada bi se u gradu izgradio parkić-igralište  za njihovu djecu, s podlogom na kojoj se ne mogu ozlijediti, 

"Moj Bruno jako voli vrtuljak, a nemam ga gdje odvesti. Kad obavimo kontrolu Zagrebu odemo do Maksimira na igralište u kojemu on uživa, puže, igra se, i bilo bi lijepo kada bi se u Županji pokrenula nešto za njih, osigurao prostor makar metar sa metar, jer premalo se čini za tu djecu, kaže Danijela. Vedrana dodaje kako ne traže mnogo, ali pomoć je potrebna . Ističe kako njihova djeca imaju pravo na igru i zabavu , te mole Grad Županju da se razmotri mogućnost izgradnje dječjeg igrališta za djecu s posebnim potrebama po uzoru na druge gradove kao što su Zagreb, Slavonski Brod, Vinkovci, Sisak , te im se i na taj način pomogne , unaprijedi kvaliteta života i  olakša svakodnevnica.

Gradonačelnik Županje Davor Miličević gostujući u programu HRŽ-a najavio je da će u suradnji sa stručnim službama Grada Županja razmotriti mogućnost uređenja dječjeg igrališta za djecu s teškim oštećenjima. "Godišnje se na području Grada Županja uredi i opremi nekoliko dječjih igrališta, a sigurno je kako ćemo pokušati pomoći i roditeljima djece s poteškoćama u razvoju i vidjeti kako bi se moglo opremiti jedno takvo igralište. Stručne službe razradit će sve potrebno, vidjeti gdje bi se takvo igralište moglo postaviti." rekao je gradonačelnik Miličević. Igralište s gumenom tzv. antistres podlogom, prilagođeno djeci s poteškoćama u razvoju puno bi značilo i djeci i njihovim roditeljima.

Branka G.Dabić

Zdenka Knežević

Hitovi: 1406