USKLADIMO FREKVENCIJE

Trovanje ugljičnim monoksidom umalo kobno za dijete

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić
Naime, oko 21,50 sati 19. studenog, dijete je zatečeno na podu kupaonice obiteljske kuće u životnom ugroženom stanju. Prvu pomoć pružio joj je susjed, inače liječnik, a ubrzo joj je ukazana liječnička pomoć u OŽB u Vinkovcima, navodi se u Izvješću PU Vukovarsko-srijemske.
Iz OŽB Vinkovci su izvijestili da je dijete stabilno i izvan životne opasnosti.
Očevid su obavili policijski službenici u suradnji s inspektorom za zaštitu od požara te djelatnikom vinkovačke tvrtke za naftu i prirodni plin.
Očevidom je utvrđeno kako je uslijed rada plinskog atmosferskog bojlera ispravnih plinskih instalacija te istovremenog rada kuhinjske nape u prostoriji kuhinje došlo do stvaranja tlaka zraka u prostoru kuće nižeg od atmosferskog tlaka, čime je posljedično došlo do povrata produkata izgaranja u plinskom bojleru natrag u prostor kuće, uslijed čijeg je dijete izgubilo stanje svijesti.
O događaju je podnijeto posebno izvješće ODO Vinkovci.
Nadasve i najbitnijim informacijama o ovomu, a želeći pomoći čovjeku, ističemo sljedeće:
Ako primijetite za osobu da je možda otrovana ugljičnim monoksidom, što prije odvedite osobu na svježi zrak te odmah pozovite prvu pomoć.
Da bismo bili pozorni i preventivni radi uređaja koje koristimo potrebno je redovito prozračivati prostorije gdje obitavate i izbjegavajte zaključavanje kupaonice koje imate na plinskom bojleru.
Nabavite detektor ugljičnog monoksida čime možete na vrijeme otkriti opasnu koncentraciju CO-a u zraku, nemojte prethodno korištene automobile odmah ostavljati u zatvorenim garažama, najmanje godišnje angažirajte ovlaštene dimnjačare te stručne profesionalce radu provjere bojlera, peći, štednjaka i drugih sličnih uređaja koji mogu dovesti do opasnosti.
Ove informacije preporučujemo svim javnostima na znanje, no nadasve savjetujemo da potražite dodatne informacije iz drugih izvora kompetentnih stručnih i profesionalnih pripadnih struka, ističu u policiji.

Hitovi: 172