USKLADIMO FREKVENCIJE

Povećan broj poginulih osoba u prometu

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Na području Policijske uprave Vukovarsko-srijemske u ovoj godini , nažalost, došlo je do značajnog pogoršanja stanja u segmentu smrtnog stradavanja osoba u prometnim nesrećama, budući da je evidentirano pet smrtno stradalih osoba , dok su u istom razdoblju prošle godine poginule  dvije  osobe. To je grubom statističkom usporedbom - povećanje 150%, izvijestili , su iz PU Vukovarsko-srijemske.

Tri osobe život su izgubile u prometnoj nesreći  kod Bršadina, jedna na području Otoka  i jedna je osoba poginula u teškoj nesreći kod Gradišta.

Vožnja nepropisnom ili neprilagođenom brzinom je, i dalje,  najčešći uzrok   prometnih nesreća s najtežim posljedicama (s teško ozlijeđenim i smrtno stradalim osobama).

Kako bi ostvarili povoljnije (sigurnije) uvjete odvijanja prometa, sve vozače i sudionike u prometu  iz PU Vukovarsko-srijemske  upućuju na dosljedno poštivanje prometnih propisa:

VAŽNI SAVJETI VOZAČIMA I DRUGIM SUDIONICIMA U PROMETU 

* Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti.

* Poštujte ograničenje brzine (zakonske ili one - postavljenim prometnim znakom).

* Pri vožnji u kolonama - povećajte razmak između vašeg i vozila ispred vas imajući na umu duži zaustavni put.

* Izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja kotača upravljača te rizična pretjecanja.

* Ne koristite mobitel pri upravljanju vozilom (bez hands free).

* Pri vožnji na vlažnim kolnicima uzmite u obzir povećanje klizavosti, odnosnu pojavu „vodenih klinova“, posebice na cestovnim devijacijama (zavojima i dr.), te zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji.

* Ukoliko ipak dođe do prometne nesreće, mjesto događaja odmah osigurajte na način kako bi otklonili nove opasnosti, te žurno obavijestite policiju (ukoliko ima nastradalih osoba).

* Na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju zimskog računanja vremena, odnosno do 26. ožujka tekuće godine.  Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

* Kada se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću.

 * Koristite bicikle s ispravnom signalizacijom uređajima i opremom jer je vrlo bitno da vas ostali vozači na vrijeme uoče. Noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti, prilikom vožnje biciklom koristite reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću.

* Vozači traktora i radnih strojeva dodatno provjerite tehničku ispravnost vašeg vozila, kao i ispravnost svjetla i ostale signalizacije priključnih vozila (trokut za sporovozna vozila)

Za napomenuti je da će narednom vremenu, policijski službenici ove Policijske uprave poduzeti dodatne mjere i radnje u svrhu obuhvata, prvenstveno - najgrubljeg nepoštivanje prometnih propisa, a posebice radnji u cestovnom prometu koje učestalo dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

 

Hitovi: 448