USKLADIMO FREKVENCIJE

Mogućnosti za lokalne proizvođače poljoprivrednih proizvoda i hrane

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić

Upravni odjel za poljoprivredu i infrastrukturu u suradnji sa Upravnim odjelom za gospodarstvo i regionalni razvoj održao je sastanak na temu „Kratki lanci opskrbe poljoprivrednim proizvodima i hranom“

Naime, osnovna škola „Ivan Meštrović“, Drenovci namjerava započeti s novim načelima i postupanjima u navedenom projektu sa ciljem posluživanja hrane od lokalnih proizvođača posebno vrednujući svježinu, blizinu dostave, što manji trošak pakiranja i sa što manje okolišnih opterećenja u proizvodnji.

Vukovarsko-srijemska županija daje podršku u organizaciji lokalnih proizvođača, povezivanju sa školama kako bi uspješno proizvodili i izravno prodavali svoje proizvode, osiguravši učenicima svježi domaći proizvod bez ikakvih manjkavosti ili neprihvatljivih dodataka.

O nakanama županije najbolje svjedoče sljedeći zaključci sastanka: Osnovna škola „Ivan Meštrović“ Drenovci dostaviti će Upravnom Odjelu za  poljoprivredu i infrastrukturu svoje mjesečne potrebe poljoprivrednih proizvoda i hrane; a Upravni odjel za poljoprivredu i infrastrukturu će od LAG-a Šumanovci i Poljoprivrednoga poduzetničkoga inkubatora Drenovci zatražiti podatke o lokalnim proizvođačima poljoprivrednih proizvoda i hrane koji bi mogli biti dobavljači za uspostavljanje kratkih lanaca opskrbe; te se obvezuje ovim projektom upoznati i druge poželjne aktere, tj. Upravni odjel za obrazovanje, sport, mlade i demografiju.

Dogovoren je i sastanak kako bi dogovorili prve nabave za potrebe Osnovne škole „Ivan Meštrović“ Drenovci, kao pilot projekt, koji započinje 1. veljače 2018.

Vjerujući kako lokalni proizvođači mogu zadovoljiti potrebe škola i drugih javnih sustava (vrtići, bolnice, vojarne,…) Županija će predložiti modele potpora za stjecanje statusa legalnoga dobavljača, kao i model koji će objediniti nabavu i olakšati dostavu i tako rasteretiti i dobavljače i kupce, kako „papirologije“ tako i nemogućnosti udovoljavanju prihvatljivim načinima dostave.

 

Hitovi: 431