USKLADIMO FREKVENCIJE

Povezivanje Plave i Zelene Hrvatske

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić

U Dubrovniku je održan radni sastanak na kojem su bili izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem te predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije predvođeni županom Nikolom Dobroslavićem.

Direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić naglasio je kako je odlična suradnja između Turističkih zajednica, poglavito u vidu manifestacija i događanja.

Razgovaralo se na temu uspostave snažnije gospodarske suradnje između Plave i Zelene Hrvatske te je zaključeno kako postoji prostor za suradnju u plasiranju proizvoda iz Vukovarsko-srijemske županije u turistički sektor u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a u tom smjeru će se organizirati i jedna prezentacija tih proizvoda na tradicionalnom susretu vinara s ugostiteljima i hotelijerima. Također, organizirat će se i posjet predstavnika turističkih agencija najjužnije hrvatske županije u Slavoniju, te kako bi se istražili mogući načini suradnje i premostili problemi prostorne udaljenosti, ali i troškova prijevoza. Isto tako, zajednički je dogovoreno kako će se tražiti subvencioniranje avionske linije Osijek – Dubrovnik.

Sastanku su nazočili i zamjenici župana dubrovačko-neretvanskog Joško Cebalo i Žaklina Marević, predsjednica HGK – ŽK Dubrovnik Terezina Orlić, ravnateljica Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA Melanija Milić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić, predsjednik Strukovne grupe putničkih agencija Stanko Ljubić, predsjednik Strukovne grupe hotelijera HGK – ŽK Dobrovnik Željko Miletić, te predstavnici brojnih hotelijera s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Ispred izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije uz župana Galića bili su i pročelnica UO za turizam i kulturu Marija Budimir, te pročelnica Ureda Župana Sandra Pinjuh, zatim viša savjetnica za regionalni razvoj Helena Valentić, ravnatelj Razvojne agencije VSŽ Ilija Cota te direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.

 

Župan Dobroslavić rekao je kako suradnja Plave i Zelene Hrvatske postoji dugo vremena na nekoliko razina, no napomenuo je kako uvijek ima mjesta za napredak na kojem treba konstantno raditi, te je izjavio: - "Ostvarivanje te suradnje nije jednostavno niti stvar dobre volje, na tome treba ustrajno raditi. Mi svake godine poklanjamo Vukovarsko-srijemskoj županiji jedan tegljač mandarina, a oni su nama ove godine poklonili tegljač jabuka. To je naravno sve simbolika, ali pokazuje kakve prijateljske odnose imamo", rekao je župan Dobroslavić.

Tom prigodom župan Dobroslavić je predložio da se na tradicionalnom susretu vinara Dubrovačko-neretvanske županije s ugostiteljima i hotelijerima početkom veljače predstave i proizvodi OPG-ova koji su zastupljeni u Agro-klasteru.

Župan Galić naveo je kako je glavni cilj sastanka doznati što i koliko je potrebno hotelijerima na jugu Hrvatske, te je rekao: - "Mi želimo spasiti naše OPG-ove, stoga smo i osnovali Agro-klaster, u suradnji naše Županije i nekoliko općina te s Poljoprivrednim Fakultetom u Osijeku i Zadrugom „Vinkovačka šparoga“. Krenuli smo s aktivnostima, ovo nam je prva godina i idemo u dobrom pravcu. U 10 godina smo izgubili 3000 domaćinstava. Sada ih funkcionira oko 6000. Mi kao Županija radimo infrastrukturu, a ovdje želimo znati,  otvoreno i iskreno, kako možemo konkretno surađivati", rekao je Galić. Spomenuo je kako bi ovakva suradnja spasila mnoga slavonska obiteljska gospodarstva, a dodao je kako i osobno može garantirati visoku kvalitetu proizvoda iz naše županije.

Predsjednica Županijske gospodarske komore Dubrovnik Terezina Orlić istaknula je kako su svi hotelijeri iskazali interes za suradnjom kao i spremnost za rješavanje eventualnih poteškoća.

Direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić naglasio je kako je odlična suradnja između Turističkih zajednica, poglavito u vidu manifestacija i događanja.

Pročelnica UO za turizam i kulturu Marija Budimir, istaknula je želju da slavonske manifestacije i znamenitosti uđu u organizirane posjete kod turističkih agencija Dubrovačko-neretvanske županije.

Direktor Agro-klastera Zdenko Podolar napomenuo je kako se u Slavoniji proizvode i "klasični" proizvodi, ali i oni koji nisu toliko poznati poput domaće šparoge, te je istaknuo: -"Uspostavili smo kontakte s hotelijerima iz Istre, osnovali smo šest podklastera koje povezujemo s potrošačima, odnosno hotelijerima. Kod nas već funkcionira klaster vina i meda i slijedom toga došli smo do nekih 140 prehrambenih artikala koje možemo ponuditi u dovoljnoj količini", te dodao kako se mijenja svijest ljudi o potrošnji domaćih proizvoda, jer prestižno je danas imati domaći proizvod.

Predsjednik Strukovne grupe hotelijera pri Županijskoj komori Dubrovnik Željko Miletić rekao je kako su stvoreni preduvjeti za suradnju s velikim hotelskim kućama, pa je naveo: - "Vjerujem kako će kolege napraviti sve da se hotelske kuće povežu s OPG-ovima i da radimo skupa. Imate paletu proizvoda za kojima postoji potražnja, vjerujem kako je svaki hotelijer na tragu toga", rekao je Miletić.

Predsjednik Uprave Hotela Maestral Julijo Srgota istaknuo je kako je imperativ distribucija i ujednačenost proizvoda, te je izjavio: -"Mi smo distribucijski u nezgodnoj situaciji, ali ako se napravi posao s nekom od većih hotelskih kuća, svi smo mi ovdje za takvu suradnju. Moramo vidjeti konkretne proizvode. Ne mora biti najjeftinije, ali neka bude naš i ekološki proizvod. To je danas izrazito u trendu".

Direktor Podolar je odgovorio kako je riječ o projektu na duge staze te kako žele biti spremni za vrijeme kada se otvore novi koridori poput koridora "V c“.Predsjednik Strukovne udruge putničkih agencija Stanko Ljubić iznio je svoje pozitivno iskustvo organizacijom ture koja je uključivala i boravak u Slavoniji, te je spomenuo: -"Mi smo za međunarodnu udrugu policije imali 14-dnevnu turu od čega je 4 dana bilo u Slavoniji. Oni su bili oduševljeni, ali moram reći da je problem bio što nema dovoljno smještajnih kapaciteta za redovno organiziranje takvih tura.", napomenuvši kako vjeruje da će sve više putničkih agencija uključivati Slavoniju u svoje ture za turističke posjete.

 U sklopu posjete Dubrovačko-neretvanskoj županiji, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, na čelu sa županom Božom Galićem, primio je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, sa svojim suradnicima, te su održali radni sastanak i razgovarali o nastavku suradnje s naglaskom na područje gospodarstva i turizma.

 

Hitovi: 401