USKLADIMO FREKVENCIJE

Kongres pilanara u Slavonskom Brodu

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić

Jubilarni 10. po redu Kongres pilanara u Slavonskom Brodu (25.-26.09) i ove je godine, okupivši preko 200 domaćih i međunarodnih stručnjaka obilovao aktualnim temama važnim za sve predstavnike šumarske i drvoprerađivačke industrije u zemljama JIE.

Glavne teme su bile prijeteće bolesti u šumama te najava nadolazeće recesije u Europi, kao i njezine posljedice na sektor prerade drva. Usporavanje njemačkog gospodarstva je velika prijetnja za cijelo hrvatsko gospodarstvo, a koliko će snažna biti najavljena kriza, kakvi će biti poremećaji na tržištu, koga će najteže pogoditi i kad je možemo očekivati u punom izdanju, zasada je još uvijek teško prognozirati iako dio prezentiranih statistika već potvrđuje kako se u 2018. dogodilo ozbiljno usporavanje.

Glavni zaključak događanja može se sažeti u preporuku kako se sektorski dionici trebaju držati zajedno, koordinirati i zajednički kreirati tržišne strategije, budući da je trgovina drvom jako globalizirana i pod velikim je utjecajem posljedica aktualnog američko-kineskog trgovinskog rata.

Osim o aktualnim temama tržišne recesije i zdravstvenog stanja šuma, raspravljalo se i o pronalasku dodatnih količina sirovine, korištenju pilanskog ostatka i biomasi, povlačenju sredstava iz europskih fondova te o nužnom napretku sektora uz pomoć inovacija i novih tehnologija. Tehnološki fokus je bio na tehnologijama sušenja drva, kao i na tehnikama održavanja pilanskih postrojenja i oštrenja alata.Hitovi: 235