USKLADIMO FREKVENCIJE

Uspješno organiziran XII. Gospodarski sajam Cvelferije

Kategorija: /
Autor: S.Bogutovac

DRENOVCI – Sadržajno bogat izlošcima od plodova sa Cvelferskih polja i prerađenim u sokove, pekmeze, džemove, tjesteninu, slatku i ljutu papriku, suhomesnate i mliječne proizvode, rakije i likere, med i pčelinje proizvode, namještaj, kompjuterske usluge, ručni radovi brojnih udruga...XII. Gospodarski sajam Cvelferije je iznenadio i samih pedesetak izlagača, a posebno brojne posjetitelje. Lijepo je bilo vidjeti na sajmu učenike i učitelje OŠ „ Ivan Meštrović“ Drenovci. Jakša Šestić, načelnik općine je pozdravio izlagače iz VSŽ, Tuzlanskog kantona i Vajske iz Bačke, posjetitelje i predavače na Okruglom stolu. Sajam je održan u organizaciji Općine Drenovci i Poljoprivredno poduzetničkog Inkubatora Drenovci d.o.o. za usluge. Programom je održan Okrugli stol koristan za proizvođače i izlagače pod motom „ Razvojni programi i potpore“. Ana Cvitković-Komesarović, direktorica LAR Vjeverica d.o.o. govorila je o pripremama Intervencijskog plana za Grad Županja, općine: Babina Greda, Bošnjaci, Cerna, Drenovci, Gradište, Gunja, Štitar i Vrbanja. Istaknula je metodologiju, te aktivnosti koje predstoje da bi plan bio usvojen i da bi do 1. siječnja 2021. ovo područje županjske Posavine imalo baš svoja sredstva za svoje konkretne planove.

Matej Brnić, direktor PP Inkubator Drenovci d.o.o. predstavio je Inkubatorove usluge krajnjim korisnicima jer ima postrojenja i kadrove. Uposleno je sedam osoba koji za korisnike koji traže usluge strojeva i prostora. Ovdje su dva edukacijska proizvodna postrojenja. Jedan za proizvodnju proizvoda od brašna, a drugi za proizvode od voća i povrća. Vidan je napredak jer su na početku godine imali 13, a sada 21 korisnika. I ove godine u okviru sajma održano je ocjenjivanje pekmeza i džemova. Organizatori ocjenjivanja su Općina Drenovci, Poljoprivredno poduzetnički Inkubator Drenovci i Vukovarsko-srijemska županija- Upravi odjel za poljoprivredu i infrastrukturu. Ocjenjivanje je obavila stručna komisija koju su činili ocjenjivači s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek.

 

Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu VSŽ uručio je za najbolje proizvedene džemove i pekmeze priznanje i novčane nagrade: 2.000 za prvo, 1.000 za drugo i 500 kuna za treće mjesto za kategoriju džemova i iste iznose za pekmeze. Nagrađeni su za džem: 1. OPG Luke Matajić, Drenovci za džem od marelice, 2. OPG Dragana Mandić, Drenovci za džem od kupine, 3. OPG Ljubinke Rađenović, Drenovci za džem od šljiva. Nagrađeni su za pekmez: 1. OPG Zdenke Ćosić, Vrbanja za pekmez od nektarina, 2. OPG Luke Mataić, Drenovci za pekmez od šljiva, 3. OPG Marice Iljić, Vrbanja za pekmez od šljiva. U ime nagrađenih zahvalio je komisiji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek i organizatorima, dvostruki dobitnik vlasnik OPG Luka Mataić iz Drenovaca.

Tekst i slike Stjepan Bogutovac

Hitovi: 314