USKLADIMO FREKVENCIJE

Ivo Rešić: Ulazak francuskih partera sa 17% vlasništva u Viru, ocjenjujemo najvišom poslovnom strateškom ocjenom

Kategorija: /

Kampanja prerade šećerna repe je u tijeku, kakvi su dosadašnji rezultati?

  • Rezultati proizvodnje šećerne repe na polovici kampanje su i iznad naših optimističnih očekivanja. Prinos se kreće oko 76 t po hektaru što je za 10 % više od do sada rekordne 2008. godine. 
  • Ulazak francuskih partera sa 17% vlasništva u Viru, ocjenjujemo najvišom poslovnom strateškom ocjenom,a se kreće oko standardnih 16%, što je također povoljno posebno uzimajući u obzir izuzetne prinose. Dakle prinos od 12 tona biološkog šećera po hektaru je europski rezultat i govori o potencijalu koje naše sirovinsko područje ima.


Koji su razlozi za ovakve rezultate?

  • Puno je bitnih agrotehničkih preduvjeta da bi došli do željenih rezultata, ali svakako vremenske prilike omogućavaju ili onemogućavaju iskazivanje dobro ili loše provedene agrotehnike. Dakle, prvi preduvjet je osigurala željena količina oborina u kritičnim periodima i izostanak ekstremno visokih ljetnih temperatura. Drugi važan dio ovogodišnje proizvodnje, a vezan je za količinu oborina, je ispiranje viška dušičnih gnojiva što je omogućilo postizanje dobrog sadržaja šećera, a na pojedinim dijelovima terena i znatno iznadprosječnog. Značaj ovog smanjenja se ogleda i kroz izvrsnu tehnološku kakvoću. Treći važan element je uspješna zaštita od cerkospore i to potpuno novim pristupom, i tehničkim i tehnološkim.


Osim sirovinskog dijela proizvodnje repe i pogon prerade je važan dio tvornice...

  • Svaka šećerana, pa tako i Sladorana, je sustav proizvodnje, prerade i prodaje. Samo usklađenost ovih dijelova i kvaliteta njihovog zajedničkog rada daje sinergijske efekte u vidu pozitivnog poslovnog rezultata. Ove godine smo radili veliki tehnološki zahvat pročistača otpadnih voda, što je zbog svoje višefaznosti i zahtjevnosti uvjetovao i smanjen kapacitet prerade, što su kolege iz prerade nadoknadile kvalitetnim radom bez zastoja i ostvarenjem dobrih rezultata, u potpunosti iskoristivši odličnu kvalitetu sirovine.
  • Inače, cijena pročistača je 44 milijuna kuna, i nije u vezi s pročistačima komunalnih voda.


I ove godine je Sladorana zapošljavala sezonsku radnu snagu koliko je ove godine uposleno djelatnika?

  • Kao i svake kampanje, na sezonskim poslovima Sladorana zapošljava 110-130 ljudi. Jedan dio tog broja ostaje i mimo kampanjskih poslova a što je vezano za dinamiku otpreme šećera. Nažalost, problem iseljavanja se osjeti i kod nas pa je primjetan odljev kvalitetnog kadra i za sezonske poslove. Ovaj problem nastojimo riješiti obukom novih mladih ljudi koji su tehnološki sposobni odgovorno obavljati zahtjeve pojedinih radnih mjesta, i koji bi bili trajno rješenje za Sladoranu.


Treći segment je prodaja...?

  • Ono što je trenutno najvažnije u ovom segmentu je stabilizacija tržišta u pogledu cijene i optimistična vizija budućnosti. Naše komparativne prednosti koje imamo u vidu kvalitete proizvoda, skladišnog prostora, i geostrateškog položaja, daju nam dodatnu povoljnu poziciju na tržištu i sigurnost pred nadolazeći period ukidanja proizvodnih kvota. Pošto cijena šećera sigurno neće dostići onako visoku razinu od prije nekoliko godina, jasno je da moramo i s troškovne strane raditi kalkulativne mogućnosti jeftinije, a time i konkurentnije proizvodnje.

 

O ulasku Francuza u vlasničku strukturu:


Znači li ulazak francuskih partnera i otvaranje tržišta?

  • Ulazak francuskih partera sa 17% vlasništva u Viru, ocjenjujemo najvišom poslovnom strateškom ocjenom. Jednostavno, partnerstvom s Cristal Unionom dobili smo nekoliko pozitivnih elemenata u okruženju europske šećerne industrije. Tu je mogućnost otvaranja novih tržišta, posebno onih izvan EU, korištenje spoznaja njihovih istraživačko razvojnih centara, zaštitu vlastitog tržišta, iskustvo društvene odgovornosti, ali i iskustvo modela zadrugarstva budući da su vlasnici CU deset tisuća proizvođača šećerne repe. Također s više od dvije tisuće zaposlenika imat ćemo priliku sagledati organizacijsku formu poslovne grupacije.
  • Ne treba zaboraviti da grupa CU zauzima prvo mjesto po proizvodnji šećerne repe, četvrto mjesto u proizvodnji šećera, treće mjesto u proizvodnji bioetanola i prvo u proizvodnji alkohola u Europi, što dovoljno govori o snazi partnera.

Kako teku pripreme za novu proizvodnju?

  • Sigurno da ovi rezultati, zarada i općenito pozitivna klima oko naših šećerana, doprinose optimizmu i proizvođača repe koji se vraćaju u proizvodnju ili povećavaju površine u odnosu na ovu godinu. To je svakako dobar znak i razlog za zadovoljstvo, ali pri tome moramo voditi računa da usprkos potrebi za povećanjem površina moramo istovremeno voditi računa i o selekciji proizvođača jer samo pravi proizvođači mogu zadržati željeni visoki nivo proizvodnje. Ovogodišnja proizvodnja jasno pokazuje da površina nije od presudnog značaja za količinu nego kvantiteta i kvaliteta. Do sada smo već ugovorili prošlogodišnju ukupnu površinu i prema očekivanjima ugovorena površina će biti za iduću godinu povećana gotovo za trećinu.

 

 

Razgovor pripremila: Sanja Pavelić

Hitovi: 630