USKLADIMO FREKVENCIJE

Kongres pilanara, Stvaranje više dodane vrijednosti

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić
U Slavonskom Brodu održan je 11. po redu Kongres pilanara. Riječ je o središnjem mjestu okupljanja predstavnika pilanske industrije i šumarstva, vodećih proizvođača pilanskih tehnologija, kao i relevantnih institucija, jedinica lokalne samouprave, i sindikata, a sve s ciljem kako bi razmotrili zajedničke izazove, izgradili održiva partnerstva i unaprijedili stanje u sektoru.
Konferenciju je otvorila ministrica poljoprivrede, Marija Vučković te istaknula kako se sektor bori s problemima dugotrajne naravi, ali i onima uzrokovanim iznenadnom pandemijom. – Ovo ministarstvo i Vlada donijeli su niz mjera za očuvanje likvidnosti i zaposlenosti. Od tih mjera, spomenut ću uspostavu kreditne linije HBOR-a vrijedne 220 mil. KN uz subvenciju Ministarstva od 25 mil. KN. Od strane Hrvatskih šuma osigurana je odgoda plaćanja za preuzete drvne sortimente. Za nabavku opreme kroz programe potpora proteklih su godina podržana 283 projekta u vrijednosti od 141 mil. KN – kazala je ministrica Vučković. Osvrnula se i na potencijele drva kao energenta te rekla kako se planira izrada Nacionalnog plana uporabe biomase u javnom sektoru. – Nastavit ćemo raditi na temelju ozbiljnih analiza i podataka, savjesno brinuti o ovom vrijednom resursu koji predstavlja preko 40 posto površine RH i, moram to reći na kraju – stvoriti višu dodanu vrijednost – zaključila je ministrica.
U zaključnom bloku sudjelovala je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak. Ministrica je kazala kako smo na početku programiranja i zadavanja strateških ciljeva za narednih 10 godina. – Vrlo je bitno da znate da će se prva sredstva, odnosno sredstva iz prvih programa Europske unije, usmjeriti na gospodarstvo, prvenstveno na proizvođačku industriju. Od 800 mil. EUR iz programa Europske unije , čiji se dio već koristi za mjere potpora poduzetništvu, očuvanju radnih mjesta i likvidnosti poduzeća, značajan dio usmjerit ćemo u javne pozive za poticanje proizvođačke industrije – rekla je ministrica Tramišak i naglasila kako će se sredstva usmjeriti na sve sektore te da se Javni poziv očekuje najkasnije početkom iduće godine. – Nadam se da vam je ova najava dala dodatan motiv i poticaj da i dalje nastavite kvalitetno razmišljati u tom kontekstu i brinuti o jednom održivom partnerstvu i održivom gospodarenju i korištenju naših resursa – zaključila je ministrica.
Na kongresu se moglo čuti kako su uz borbu sa šumama i sirovinom
razjedinjeni, ima puno partikularnih interesa. Smatraju da je udruživanje jedan od dobrih načina i misle kako su dovoljno jaki i čvrsti. S jačim angažmanom može se postići puno više prema Ministarstvu, Hrvatskim šumama, ali i prema tržištu, što im je najbitije. Sami na tržištu ne predstavljaju ništa. Samo se zajedničkim snagama mogu suprotstaviti negativnim trendovima- smatraju iz Hrvatskog drvnog klastera.
„Iskorištavamo hrast u najboljoj namjeri i najboljem obliku. Cilj nam je hrast preraditi u najviši mogući stupanj prerade kako bi i naši žitelji što bolje živjeli.“ istaknuo je Josip Faletar, iz Drvng klastera Slavonski hrast
„Hrvatske šume su monopolist na tržištu drvne sirovine u Hrvatskoj, ali borimo se protiv monopolističkog ponašanja prema kupcima. Odnosi su dobri i kvalitetni, imaju potencijal za poboljšanje, ali ih treba isticati. Sveta misija nam je očuvanje šuma za buduće naraštaje. U uvjetima klimatskih promjena, moramo propagirati čistoću zraka, vode i tla i raditi na osvješćivanju javnosti zaključio je Krunoslav Jakupčić iz Hrvatskih šuma.
Hitovi: 193