USKLADIMO FREKVENCIJE

Božićna zvijezda stablašica proizvedena u OPG-u Lucić

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić
Supružnici Ivo i Jasna Lucić u svom plasteniku OPG Ivo Lucić godinama se bave proizvodnjom i uzgojem cvijeća.
Riječ je o obiteljskom poslu, no u sezoni zapošljavaju i radnike. Posebno su specifični po uzgoju božićnih zvijezdi, jedini proizvođači u Vukovarsko-srijemskoj županiji ali i u cijeloj Hrvatskoj.
Radi se naravno sezonski i pratiti se godišnje doba pa tako i uzgoj cvijeća – ističe Jasna Lucić dodajući kako je naravno u ovo doba godine uzgoj bio fokusiran na božićnu zvijezdu.
Riječ je jednom prekrasnom cvijetu kojeg svi žele u doba Božić imati u svom domu, no iznimno je zahtjevna za uzgoj. Naime, uzgoj ove biljke počinje još u ljetnom razdoblju kada se sadnice uvoze iz Italije. Ono što posebno zahtjeva božićna zvijezda je primjerena temperatura o kojoj se mora voditi računa 24 sata dnevno. Ona preko noći ne smije pasti ispod 16 stupnjeva, a tijekom dana ne smije preći 24 stupnja – pojašnjava Jasna Lucić dodajući kako kada je jako vruće plastenik moraju prozračivati, uz to vodi se računa, o vodi, vlazi, prate se vremenski uvjeti, a postoje i razdoblja kada ih treba tretirati zaštitnim sredstvima.
Inače, Lucići su jedini proizvođači Božićnih zvijezda u Vukovarsko srijemskoj županije, a svoje „zvijezde” plasiraju u trgovačke lance.
Godina je bila prilično neizvjesna i pomalo smo se pribojavali ući u proizvodnju, no ipak smo se odluči ući u rizik i nismo požalili i ove je godine iz našeg plastenika izašlo 6 000 božićnih zvijezdi. U svoju proizvodnju uvijek nastojimo uvesti nešto novo, ovo godine je to bila zvijezda stablašica idealna za velike prostore – ističe Jasna i dodaje kako ih ima različitih i bijelih, šarenih s točkicama, ali najviše ih je s crvenim cvjetovima.
Na sreću plastenik Lucićevih je trenutno prazan, jer božićne zvijezde su na stolovima naših domova, slijedi sada dezinfekcija prostora, kratak predah, pa ona u uzgoj novog sezonskog cvijeća – optimistična je gospođa Lucić koja kratko u šali kaže na sreću cvijeće je imuno na koronu, tako da nam neće biti teško krenuti u uzgoj novog sezonskog cvijeća.

 

 

Hitovi: 234