USKLADIMO FREKVENCIJE

Uprava šuma Vinkovci bilježi uspješno poslovanje

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić
 
Uprava šuma Vinkovci, u prošloj je godini nastavila je uspješan trend poslovanja i godinu završila s dobiti većom od 60 milijuna kuna.
Po ostvarenim poslovnim rezultatima i dalje je jedna od vodećih podružnica Hrvatskih šuma, zahvaljujući dobroj organizaciji i racionalnom gospodarenju, kratko je prokomentirao voditelj Uprave šuma podružnica Vinkovci Damir Dekanić, te dodao kako od uspješnog poslovanja koristi imaju i jedinice lokalne samouprave. Naime, gradovima i općinama na čijem je području obavljena sječa šume prošle godine je na ime šumskog doprinosa uplaćeno 17 milijuna kuna, čime su povećali svoje proračune.
 
Inače, na području Uprave šuma podružnica Vinkovci godišnje se pomladi oko 300 hektara šumske površine, koje ovise o godišnjem urodu žira. Kada ima dosta žira, pomladi se i do tisuću hektara – ističe Dekanić i doaje kako stara šuma koja se siječe mora prije sječe dobro uroditi, žir dobro naklijati i otprilike na jednu biljku koja se posječe niču stotine tisuća novih biljaka. Nijedne godine se ne sječe više nego što je te godine priraslo šume.
Na području Uprave šuma Vinkovci, koja se prostire na području Vukovarsko srijemske te manjim dijelom Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije, nalazi se oko 73. 000 hektara šume od kojih oko 70 posto čine zajednice hrasta lužnjaka.
Prema Dekanićevim riječima u ovoj godini plan je proizvesti i 382.449 kubnih metara neto drvne mase. U većini šumarija, u ponudi će biti proizvedeni metarski ogrijev na cesti, tu kupci moraju imati svoj prijevoz ili višemetarski ogrijev gdje šumarije pružaju usluge prijevoza. Ovisno o vrsti, prostorni metar metarskog ogrjeva košta oko 230 kuna, a jedan kubni metar višemetarskog ogrjeva na cesti oko 270 kuna. Cijene u samoizradi ( uz posjedovanje potvrda o obučenosti za rad s motornom pilom) ovisno o vrsti i klasi iznose 130 kuna- zaključuje Damir Dekanić.
Hitovi: 134