USKLADIMO FREKVENCIJE

Smanjena industrijska proizvodnja

Kategorija: /
Autor: J.W.D.

ŽupanNegativna kretanja gotovo svih relevantnih ekonomsko-financijskih pokazatelja na razini države itekako su imale utjecaj na gospodarstvo županije. Smanjena je industrijska proizvodnja, obujam građevinskih radova, porasla je nezaposlenost te proračunski deficit.

Što se tiče BDP-a, naša županija je na pretposljednjem mjestu, zadnje mjesto zauzima Brodsko-posavska županija, a odmah slijede Požeško-slavonska te Virovitičko-podravska županija.

Evidentno je da su gotovo sve slavonske županije pri dnu razvijenosti u RH poradi nepovoljne strukture u gospodarstvu. To se ponajviše odnosi na visok udio primarnog sektora nauštrb proizvodnje proizvoda više dodane vrijednosti. Također, standard zaposlenih u realnom sektoru zaostaje 25% za prosjekom RH, zaposlenost županije u učešću ukupne zaposlenosti RH sudjeluje s 2% dok nezaposlenost sudjeluje s više od 6%. Dodatni problem leži u činjenici da se u županiji nastavlja odljev humanog kapitala; županija znatno zaostaje za prosjekom visokoobrazovanih osoba u odnosu na RH (učešće u županiji 9,5%, u RH 16,4%).

Unutar ograničenih materijalnih mogućnosti, županija će i nadalje poticati razvoj poduzetništva putem jačanja prostornih, institucionalnih i financijskih uvjeta poslovanja. S obzirom na evidentnu nerazvijenost županije, a uvažavajući kohezijsku politiku EU, očekujemo proaktivne mjere ekonomske politike u pravcu bržeg gospodarskog razvoja – ističe župan Vukovarsko srijemski Božo Galić.

S.Pavelić

Hitovi: 1451