USKLADIMO FREKVENCIJE

Šume su bogatstvo Slavonije

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić

Uprava šuma Podružnica Vinkovci (UŠP Vinkovci) djeluje kao jedna od 16 Uprava šuma u sastavu poduzeća „Hrvatske šume“ d.o.o. Zagreb i prostire se najvećim dijelom na području Vukovarsko-srijemske županije( 69916 ha) i dijelom na području Brodsko –posavske (1933ha) iOsječko – baranjske županije( 1740ha).

Plan sječa za ovu godinu iznosi 450 000m3  i bit će realiziran u zadanim okvirima u najvećem dijelu sa vlastitim kapacitetima – ističe Damir Dekanić voditelj UŠP Vinkovci.

     Planirana dobit u 2017. iznosi 40 mil. kuna i već sada je gotovo dostignuta.

     Ono što je najvrijednije u poslovanju  UŠP Vinkovci u zadnjih 6 mjeseci je zapošljavanje novih radnika, u početku na određeno vrijeme, a oni koji zadovolje kriterije radnog mjesta i za stalno. U zadnjih 6 mjeseci  zaključno sa početkom 10mj. bit će zaposlen  ukupno 101 novi djelatnik različitih profila, pretežito šumskih radnika sjekača. Uvodeći nove tehnologije izrade ogrjeva omogućili smo zapošljavanje većeg broja ljudi i značajno povećali našu proizvodnju ogrjeva. Plan za iduću godinu je još povećati  izradu ogrjeva kako bi stanovništvo na vrijeme i pod povoljnijim uvjetima dobilo priliku kupiti ogrjev – ističe Dekanić.

    U ovoj godini je zbog ponavljanja natječaja za izvoz ogrjeva na cestu kasnila i isporuka stanovništvu, ali je taj problem otklonjen i vrlo brzo će na tržištu biti dovoljna količina ogrjeva za sve zainteresirane uz niz poduzetih mjera kako bi se spriječile sve nelegalne aktivnosti u domeni izrade i prodaje ogrjeva.

    Nekoliko zadnjih godina hrastove sastojine na našem području slabije rode žirom što nam u velikoj mjeri otežava obnovu šuma pa zato koristim priliku i ovim putem pozvati stanovništvo na akciju skupljanja žira u za to predviđenim sastojinama. - zaključuje Dekanić dodajući da detaljne upute o tome gdje se žir može sakupljati i gdje će biti organiziran otkup moći ćete dobiti u svakoj šumariji a bit će oglašeno i putem medija. Ono što će zasigurno biti najinteresantnije je nikad veća otkupna cijena od 8kn bruto za kilogram žira.

    Da se ne bi stekao dojam kako u UŠP Vinkovci nemamo nikakvih problema pobrinula se hrastova mrežasta stjenica.

To je štetnik koji se pojavio u zadnjih nekoliko godina i toliko namnožio da čini ozbiljnu štetu hrastovim sastojinama. Ona je razlog preranom žućenju hrastovih krošanja, smanjenom prirastu stabala a vjerojatno i slabijem urodu žira. Po pitanju rješavanja ovoga problema uz Hrvatske šume uključene su i sve znanstvene institucije u državi, te ostvareni kontakti i suradnja sa susjednim državama jer  je to problem koji je zahvatio šire područje.

 

 

Hitovi: 598