USKLADIMO FREKVENCIJE

Kulen Damjanović iz Štitara hrabro kroči na domaćem i stranom tržištu

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić

Živjeti u srcu Slavonije znači i svjedočiti o njezinim vrijednostima, prenositi ih i promovirati je, mišljenja su supružnici Nedjeljka i Franjo Damjanović, vlasnici Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Kulen Damjanović iz Štitara.

"Obiteljsko smo gospodarstvo koje se bavi proizvodnjom i prodajom slavonskog kulena i drugih tradicionalnih mesnih proizvoda dobivenih načinom izrade kako se to nekada i sada radi na tipičnoj slavonskoj „svinjokolji“ , ističe Nedjeljaka Damjanović vlasnica i direktorica OPG- Kulen Damjanović dodajući kako su druga generacija proizvođača koja je nastavila 30-godišnju tradiciju obitelji u proizvodnji. "Prva generacija se još ne predaje, i od njih još dosta toga učimo, a njihovo iskustvo skupa sa našim zalaganjem i znanjem utječe tako da svakim danom sve više razvijamo", ističe Damjanović. OPG Kulen Damjanović je s tradicijom više od 10 godina a u posao je uključena cijela obitelj , jer uz Nedjeljku i Franju i sinovi, pa čak i baka pomaže.

Damjanovići nemaju problema s tržištem, našli su ga izvan granica RH i na Zagrebačkom području. U Zagrebu imaju dvije prodavaonice, a i u Vinkovcima se mogu naći njihovi proizvodi. Uz kulen proizvode slavonsku kobasicu, kulenovu seku, šunku domaću slaninu, čvarke, švargl, dimljena rebra, domaću mast.

Trenutno nemaju svoj stočni fond, iako im je to u planu kako bi zaokružili proizvodnju, ali imaju kooperaciju sa dva uzgajivača tovljenika, koji rade za njih, uglavnom riječ je o domaćoj proizvodnji tovljenika tako da i Damjanovići mogu proizvesti kvalitetan proizvod.

OPG Kulen Damjanović razvijao se postupno a obzirom da su ozbiljno ušli u ovaj posao uključili su se i u izgradu projekata kako bi povukli sredstva iz EU unije i od tih sredstva izgradili su komore za sušenje i čuvanje mesa.Iako su papirologija i izrada projekta dugotrajni i zahtjevni ne odustaju, trenutno čekaju na rezultate još jednog natječaja.

Planova je još jako puno, Damjanovići su optimistični, kako bi svoje kupce privukli više sebi, planiraju razvijati i seoski turizam, gdje bi njihovi kupci i ostali gosti mogli doći na njihovo gospodarstvo i razgledati što oni to proizvode i na koji način, u ljetnim mjesecima moći će razgledati lijepu prirodui uživati u Slavonskim delicijama i gastronomiji.

Hitovi: 3489