U Vukovaru održana treća po redu „zdrava kava“ Udruge Nismo same

Udruga Nismo same je u Vukovaru organizirala treću „zdravu kavu“ svog novog projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“. Ovo neformalno druženje s liječnicima i stručnjacima te članicama Udruge okupilo je velik broj zainteresiranih žena iz grada Vukovara i okolice koje su imale priliku saznati sve o prevenciji malignih bolesti, podijeliti svoja razmišljanja, ali i dobiti svu potrebnu psihološku podršku. 

Projekt „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ nova je inicijativa Udruge Nismo same koja je pokrenuta s ciljem promocije zdravlja, pravilnog informiranja te povećanje svijesti građana o važnosti prevencije. U sklopu projekta organiziraju se „zdrave kave“ – neformalna druženja i razgovor s liječnicima i stručnjacima, koje će se održati u 15 gradova diljem Hrvatske, a jedan od njih je i grad Vukovar. Na „Zdravu kavu“ u Vukovaru odazvao se velik broj zainteresiranih žena koje su u vrlo ugodnom okruženju razgovarale o svim bitnim pitanjima vezanim za dijagnozu i suživot s rakom. 

"Ugodno sam iznenađena velikim odazivom žena i liječnika na našu inicijativu 'zdrava kava u Vukovaru'. U svaki grad krećem punim srcem i veselim se susretima, no danas mi je srce uistinu prepuno. Ne samo da me iznenadio velik broj žena koje su došle na druženje već i njihova svjedočanstva. 'Zdrava kava u Vukovaru' bila je upravo onakva kako smo Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge i voditeljica projekta, i ja zamišljale ove susrete. Moram se zahvaliti i liječnicima koji su u potpunosti shvatili bit naše inicijative te u opuštenom razgovoru odgovarali na mnogobrojna pitanja“, rekla je Goranka Perc, dopredsjednica Udruge.

U Vukovaru su s okupljenim ženama, njihovim obiteljima i svim zainteresiranima razgovarali doc. dr. sc. Vesna Ramljak, dr. med., voditeljica Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, mr. sc. Anto Blažanović, dr. med., spec. patologije i sudske medicine, ravnatelj Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, Mario Begović, dr. med., spec. kirurške onkologije i subspec. abdominalne kirurgije u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar, Sanja Gali, dr. med., epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za VSŽ i Marko Samardžić Ilić, fizijatar u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar.

Posebna gošća na „zdravoj kavi“ bila je Lilijana Radobuljac, autorica tri knjige („Kažete rak… pa što onda?“, „Gdje sam ono stala?“ i „Na pragu…“), članica Lige protiv raka Vinkovci te jedna od osnivačica i predsjednica Udruge Vukovarske iskrice koja je također podijelila svoju životnu priču i s velikom emocijom podržala inicijativu Udruge.