USKLADIMO FREKVENCIJE

ZAVRŠENI 29. PJESNIČKI SUSRETI DRENOVCI 2018.

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

 

Sve ovo vrijeme je pozorno pratio i aktivno sudjelovao Đuro Vidmarović, predsjednik i članovi DHK Zagreb. Susreti su održani pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Vukovarsko-srijemske županije i Općine Drenovci, a u organizaciji DHK Zagreb, DHK ogranka slavonsko-baranjsko-srijemski. Izvršni organizator je Općinska narodna knjižnica Drenovci na čelu sa producentom Goranom Pavlović. Prvi večeri u drenovačkoj knjižnici Poezija ravnice na kojoj su sudjelovali uglednici DHK Đuro Vidmarović , predsjednik i članovi Božica Brkan, Diana Burazer Delalić, Siniša Matasović, Krešimir Tkalac, predsjednik HKUPD „ Stanislav Preprek“ iz Novog Sada, sudionice Festivala domoljubne poezije „ Pjesmom protiv zaborava“ i Udruge „ Sveti Mihovil“ Drenovci koji je dobrodošlicu zaželio nazočnima, te Andrija Matić, predsjednik „ Duhovnog hrašća“ i načelnik Općine Drenovci Jakša Šestić. Drugi dan je prošao susretom književnika s učenicima osnovnih škola Cvelferije, te gostovanje  u Gradskim knjižnicama u Vukovaru i Vinkovcima. Treći dan je bio prigoda da budu akteri „ Pjesnici na Savi“ u Račinovcima. U popodnevnim satima predstavljena je nagrađena zbirka pjesama Polaroid u knjižnici Drenovci. Sudjelovali su Franjo Nagulov, urednik zbirke, Goran Pavlović urednik Knjižnice i Anamarija Mutić, autorica iz Požege. U Općinskoj vijećnici Drenovci načelnik Jakša Šestić je upriličio prijem za pjesnike sudionike Susreta i proveo u razgovoru s njima vrijeme do početka Središnjeg književnog sijela u Domu kulture. Počelo je Lijepom našom u izvedbi TS Dike iz Vinkovaca. Pozdravljajući nazočne načelnik općine Drenovci Jakša Šestić je naglasio da je Cvelferija ponosna što su pjesnici u našoj lijepoj Slavoniji i što ćemo čiti od njih izričaj lirike i slušati ljepotu hrvatskog jezika. Zaslužni primaju od 1986. nagradu za životno djelo poetskog stvaralaštva. Sudionike i publiku je u ime župana Bože Galića pozdravio Andrija Matić, predsjednik Udruge „ Duhovno hrašće“. Središnje književno sijelo proglasio je otvorenim Đuro Vidmarović, predsjednik HDK. Svojim stihovima-pjesmama su se predstavili književnici: Božica Brkan, Diana Burazer Delalić, Mirko Ćurić, Nikola Đuretić, prošlogodišnji dobitnik povelje „ Visoka žuta žita“., Višnja Lovrić Mancej, Ružica Martinović- Vlahović, Siniša Matasović, Ana Marija Mutić, Franjo Nagulov i Đuro Vidmarović.

Umjetnički odbor 29. Pjesničkih susreta je nagradio dvije rukopisne zbirke: „ Burroughsova djeca“ Denisa Ćosića koji nam je rekao: „ Prvi put sam ovdje. Drago mi je da je puno pjesnika pa je stvorena  sinergija onih starijih i nas mlađih koji se nekako naginjemo na tu modernu poeziju. Moj uradak je zbirka od 30-etak pjesama jako moderne tematike, kombiniram avangardne pravce, poigravam se sa značenjem riječi, sa formom pa pretpostavljam da je to oduševilo žiri.“ Rukopisna zbirka „ Forma teksta“ Ane Delimar i Viktorije Grgić je također nagrađena i to je prvi put da su nagrađena dva prvijenca. Delimar i Grgiće, studentice  Filozofskog fakulteta u Osijeku su nam kazale da je riječ o njihovom zajedničkom projektu u kojem su pokušale kreirati pjesme koje su zanimljive ne samo svojim sadržajem nego i vizualno. Imale smo potporu od naših profesora Gorana Rema i Tanje Jukić.“ Nagrađeni su preuzeli ugovore o tiskanju zbirke. Za najbolju zbirku pjesama objavljenu između dvaju Susreta, a prema ocjeni umjetničkog odbora proglašena je zbirka Kip slobode autorice Maje Urban, osječke pjesnikinje. „ Ta vrckavo lucidna pjesnikinja i međunarodno afirmirana  triatlonka za koju se autor pogovora Delimir Rešicki pita bježi li to ona i od koga, jedina od svih autorica i autora koja je drenovačke Pjesničke susrete pohodila biciklom (...)“ Ovo je ulomak iz obrazloženja, jer Maja nije mogla doći zbog sudjelovanja na Prvenstvu Hrvatske u srednje dugom triatlonu, nagrada će naknadno biti uručena autorici. Možda opet časom skoči biciklom do Drenovaca?

Povelju „ Visoka žuta žita“ dodijeljena je hrvatskoj književnici Andriani Škunca za sveukupan književni opus i trajni doprinos hrvatskoj književnosti. Laureatkinji su povelju i nagradu uručili Đuro Vidmarović, Andrija Matić i Jakša Šastić. Kako je lauretkinja i fotografkinja to skrenula pozornost našem kolegi da tri puta slika svaku pozu jer su detalji bitni na fotografiji. U svojoj izjavi je kazala: „ Moja tema je otok Pag i more, a to je suprotno krajoliku u kojem sam ovdje u Drenovcima. Nisam mogla vjerovati da ću doći u nešto što je plodno, ozelenjeno u odnosu na Pag. U Drenovcima sam vidjela najljepšu knjižnicu u Hrvatskoj. Ona je nešto veličanstveno, ambijent, atmosfera ja sam stvarno fascinirana. Jednako tako sam fascinirana i Visokim žutim žitima našeg Tadije. „ kazala je između ostalog književnica Andriana Škunc.

Nagodinu 30. Pjesnički susreti na koje organizatori žele prigrliti sve živuće laureate Pjesnički susreta.

Tekst i slike  Stjepan Bogutovac    

 

Hitovi: 418