USKLADIMO FREKVENCIJE

Otvorena izložba Purić-Ljubanj - svijet od gline

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Izložba je posvećena desetoj godišnjici arheoloških istraživanja na nalazištima s humcima u Spačvanskom bazenu. Autori izložbe su Andrea Malovoz, dr. Sandra Alys Buden, dr. Mu-Chun Wu i Lisa Waldock.

O izložbi je prvo govorila Janja Juzbašić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera , a o potom i autorica Andrea Malovoz, koja je istaknula kako dolaze ovdje deset godina i dolazit će i dalje na ovo područje. Naime , prapovijesni humci otkriveni 2008. godine u spačvankoj šumi pokraj Vrbanje  bili su do tada nepoznanica na području županjske Posavine. Na prvom od otkrivenih nalazišta, Purić-Ljubnju , pronađeno je 116 netaknutih i jedan oštećeni prapovijesni humak. Terenska istraživanja vršena su na ovom lokalitetu na tri humka, u razdoblju od 2008. do 2015. godine, u suradnji sa Zavičajnim muzejom Stjepana Grubera Županja, Sveučilišta u Southamptonu i Nacionalnog tajvanskog sveučilišta. Rezultati istraživanja pokazali su na koji su način članovi zajednice odavali počast svojim pokojnima, kako su se služili krajolikom u svrhu komunikacije te kako su tijekom dugo vremena gradili vlastitu materijalnu kulturnu i identitet.

Posjetiteljima se na sinoćnjoj izložbi obratila dr. Sandra Alys Buden, koja je istaknula veliki značaj i bogatstvo  nalazišta , te oduševljene ljepotom ovoga kraja i predivnim ljudima s kojima ih veže dugogodišnje prijateljstvo.

Posjetiteljima se obratio i novi župnik , vlč. Robert Jugović, a izložbu je otvorio gradonačelnik Davor Miličević.

Hitovi: 1071