USKLADIMO FREKVENCIJE

KNJIGA TRNOVITI PUT ANTE LOVRIĆA

Kategorija: /
Autor: S.Bogutovac

BOŠNJACI – Rijetko se gdje može vidjeti tako veliki broj ljubitelje pisane riječi kao što je bilo u svečanoj dvorani Šumarskoga muzeja u Bošnjacima gdje je predstavljena knjiga, kako autor za sebe kaže da je poljodjelac Bošnjačanin Ante Lovrića "Trnoviti put (1)" s podnaslovom "Moj put od seljaka do zastupnika, Od Bošnjaka do Markova trga". Otvarajući prezentaciju nazočne su riječi dobrodošlice uputili voditelj Muzeja Antun Leaković i općinski načelnik Andrija Juzbašić, a o knjizi i autoru govorili su Milidrag Marković,  Ivan Živković, Vinko Juzbašić i autor. Voditelj programa bio je Antun Lešić, a jedan dio negdašnjega Lovrićeva govora u Hrvatskom saboru pročitao je Dominik Hudolin. U glazbenom dijelu nastupali su članovi Muške pjevačke skupine "Baće iz Bošnjaka".

Knjiga je podijeljena u sedam dijelova, u prvima je pisano o prošlosti obitelji Lovrić, obiteljskoj selidbi iz Bosne u Srijem, demokratskim promjenama početkom 90-ih godina, radu u Hrvatskoj seljačkoj stranci i kasnije Hrvatskoj kršćanskoj demokratskoj uniji te posjetima hrvatskoj političkoj emigraciji, a pri kraju knjige slijede izabrani Lovrićevi govori u Hrvatskom saboru, završni osvrt i prigodne riječi nekoliko piščevih poznanika i članova obitelji.

Anto Lovrić je rođen 1947. godine u Kopanicama u Bosanskoj Posavini, a kao dječak je s obitelji preselio u Bošnjake gdje i sada živi kao umirovljenik. Velik dio života bio je seljak, a kao političar dvaput je izabran u Hrvatski sabor na listi HSS-a i to u presudno vrijeme stvaranja nezavisne Hrvatske i Hrvatskoga domovinskog rata. Tih godina mnogima je ostao upamćen kao dobar govornik i iskreni borac za prava seljaka, a posebno je bio angažiran u obrani i pravima Hrvata u Bosanskoj Posavinu. „ Moji su roditelji i srodnici u selu Kopanice u bosanskoj Posavini doživjeli katarzu tijekom II. svjetskog rata. Otac me je zadužio da napišem knjigu o onom što mi je kazivao Motiviralo me je da su mali ljudi u svakom ratu stradavali.“ riječi su Ante Lovrića, umirovljenog saborskog zastupnika i autora knjige tiskane u 300 primjeraka u vlastitoj nakladi.

Hitovi: 488