USKLADIMO FREKVENCIJE

9. Županjske glazbene večeri

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

U Župi Mučeništva svetog Ivana Krstitelja večeras počinju ovogodišnje 9. "Županjske glazbene večeri“ , koje su pokrenute s idejom da se oda priznanje velikim glazbenim imenima Srećku Albiniju, Meliti Lorković i Mladenu Pozajiću, koji su svojim glazbenim radom bili zapaženi po cijelom svijetu, a korijene vuku iz Županje. Svojom upornošću i nadahnutim radom oni su i danas uzor mnogim umjetnicima.
"Manifestacija je organizirane tako da traje kroz tri večeri uvijek istih datuma 9., 10. i 11. listopada.
Nastojimo predstaviti sve uzraste glazbenika , od osnovne glazbene škole preko srednjoškolaca i studenata do profesionalnih glazbenika. Tako su se do sada predstavile gotovo sve glazbene škole s područja Slavonije i Baranje, Akademije iz Osijeka i Zagreba te brojni profesionalni glazbenici na raznoraznim instrumentima, od kojih su se mnogi prvi put ovdje vidjeli i čuli," kaže Ana Zlatunić, organizatorica "Županjskih glazbenih večeri".

„Županjske glazbene večeri“ do danas su već postale značajna manifestacija, a dokaz je publik
a koja redovito prati ova događanja, te također i glazbenici koji rado sviraju županjskoj publici i uvijek se ovdje vraćaju.

"
Zahvaljujući , dakle, skladateljima, dirigentima, pijanistima, zborovođama i drugim glazbenicima, koji su djelovali širom svijeta i pronosili glas o Županji, njima u čast, i ove godine 9. puta po za redom organiziraju se Županjske glazbene večeri. Kroz tri večeri, u Županju će doći gotovo svi uzrasti glazbenika: učenici osnovnih i srednjih glazbenih škola s područja Slavonije, potom pobjednici Hrvatskog izbora za Euroviziju mladih glazbenika iz 2016. i 2018. godine te profesionalni glazbenici, nagrađivani klavirski duo koji već godinama koncertira skupa. Publika će ih slušati kroz tri večeri u Pastoralno - kulturnom središtu bl.  Alojzija Stepinca , s početkom u 19,30 sati.", kaže Ana Zlatunić.

Prvi dan Županjskih glazbenih večeri redovno se svake godine predstavljaju osnovne i srednje glazbene škole s područja Slavonije i Baranje. Večeras tako dolaze osnovne glazbene škole iz Našica, Vukovara i Županje i srednje glazbene škole iz Osijeka i Vinkovaca.
"
Zasvirati će tambure, klarinet, flaute, klavir, pjevači i harmonika u izvedbi učenika koji se pripremaju za natjecanja ili su na njima već bili te učenici odabrani za nastupe na festivalima", kaže Ana Zlatunić , te za sutra, 10 . listopada najavljuje nastup pobjednika "Hrvatskog izbora za Euroviziju mladih glazbenika" Marka Martinovića, bisernica i Jana Tominića, saksofon. U četvrtak, 11. listopada nastupa klavirski duo iz Osijeka , Renata i Ivan Karša.

 

Hitovi: 530