USKLADIMO FREKVENCIJE

U Knjižnici gostovao putopisac Davor Rostuhar: Slijedite svoje snove!

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Putopisac, istraživač i fotograf Davor Rostuhar sredinom studenog prošle godine krenuo je na prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol, te je  ostvario polarni san i postao prvi Hrvat koji je pješice osvojio Južni pol.

O tom putu održao je multimedijalno predavanje u Gradskoj knjižnici Županja, gdje je gostovao u okviru "Mjeseca hrvatske knjige".

Tijekom 47 dana Davor je sam, hodajući na skijama, bez dostave hrane i pomoći vjetra, pasa i sl. prešao 1163 km (ukupan uspon 2800 m) od ruba Antarktike do Južnog pola, i time postao prvi Hrvat te 21. osoba u svijetu koja je to uspjela.

Sve što mu je potrebno za život (šator, hrana, oprema i sl.) vukao je u sledu koji je na početku ekspedicije težio 135 kg. Dnevno je hodao između 10 i 12 sati te prelazio u prosjeku 25 km dnevno.  Temperature su bile između -15 i -27, uz windchill (osjećaj hladnoće) čak do -50. U ovim ekstremno teškim uvjetima Davor putem nije imao nikakvih problema.

- Presretan sam jer sam samom sebi dokazao da je moguće ostvariti snove. Postavio sam si ambiciozan cilj i putem do ostvarenja htio dokazati da se uz puno rada, vjere, truda i predanosti može ostvariti što god poželiš. Nadam se da će ova moja priča motivirati i druge ljude, kao što su drugi motivirali mene. Slijedite svoje snove. Moguće je!, rekao je Davor Rostuhar.

 

Hitovi: 905