USKLADIMO FREKVENCIJE

Predstavljena druga zbirka poezije mlade Bošnjačanke

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić

U dvorani Šumarskog muzeja u Bošnjacima predstavljena je "Apologija", druga zbirka poezije mlade pjesnikinje Nevenke Nedić iz Bošnjaka koja stvara pod umjetničkim imenom Gloria La Marr.

Riječ je o magistri edukacije i filozofije i magistri pedagogije koja se bavi i umjetničkom fotografijom - kao model i kao fotografkinja te modnim dizajnom. Nevenka je pod velikim utjecajem zlatnog doba Hollywooda, odnosno 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je bilo poželjno i specifično da mladi umjetnici imaju umjetničko ime i kaže da je pjesnikinja otkako zna za sebe. Ima ukupno osam knjiga koje je dovršila ili na kojima radi i za sebe će reći da je apsolutno aktivna i da konstantno stvara.


Apologija označava obranu, a pjesnikinja u svojim pjesmama brani ljubav i istinu, kroz sva tri poglavlja na drugačiji način. Zbirka sadrži 99 pjesama u prozi raspoređenih u tri poglavlja - "Prošlost", "Sadašnjost" i "Budućnost". Prve 33 pjesme, pojasnila je autorica, govore o pogreškama, druge 33 o poukama, a treće o nadi – pri čemu prva pjesma iz prvog poglavlja, prva iz drugog te prva iz trećeg poglavlja čine jednu priču i tako redom…

Predstavljanje je započela sama pjesnikinja koja je govorila o procesu nastajanja zbirke te ponudila sedam objašnjenja koja su se sakrila u naličju triju ruža na samoj naslovnici – prvo je simbolika prošlosti (rascvala ruža), drugo naličje sadašnjosti (ruža u cvatu) i treće budućnosti (pupoljak).


" Ja sam, pak, otvorila svoju dušu ne bih li pokazala put do pobjede. Počela sam, doduše, s pogreškom, ali sam iz nje izvukla pouku, a iz pouke se rodila nada. Taj put do pobjede jest spoznajni put na kojemu smo svi mi, svakoga dana ", kazala je Gloria La Marr.


Na promociji su govorili Franjo Nagulov, autor 13 knjiga i član Društva hrvatskih književnika, i Antonija Rukavina, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, autorica predgovora zbirke pjesama. Završnu riječ dao je Mato Nedić, autor 16 knjiga i član Društva hrvatskih književnika, koji je za zbirku napisao pogovor.
Nazočne su pozdravili i Antun Leaković, voditelj Šumarskog muzeja, te Andrija Juzbašić, načelnik općine Bošnjaci, koja je prepoznala rad mlade pjesnikinje te podržala izdavanje zbirke i samu promociju.

 Hitovi: 508