USKLADIMO FREKVENCIJE

Osvrt na predstavu Slavonski ekvinocij

Kategorija: /


Učenici 8.a razreda Osnovne škole Gradište uprizorili su dramu Ive Vojnovića „Ekvinocij“ a koji je njihova razrednica, prof. Danica Galić adaptirala i prilagodila slavonskom ambijentu i sadašnjem trenutku raseljavanja slavonske mladosti.

Drama Ekvinocij napisana je u 4 čina u kojem se dramski sukob vodi u 2 dijela: prvi dio je sukob unutar obitelji vođen socijalnom težinom malog, običnog čovjeka i s druge strane imućnog i bahatog skorojevića koji osim materijalnog dobra ne priznaje ništa drugo. Tu je izraženo različito poimanje moralnih i svi drugih vrijednosti.

U drugom dijelu drame izražen je ljubavni sukob, dvojba mlade dobrostojeće djevojke: ići za bogatstvom bez ljubavi ili ići u neizvjesnost sa siromašnim mladićem kojeg ljubi?

Epilog ovih sukoba je tragičan kraj sirote majke i bahatog bogataša kojemu novac ipak nije donio sreću.

Učenici su izvrsno utjelovili uloge gazda Franje ( Iva Čolakovac), siromašne majke Jele ( Dajana Barišić), bogatuna iz Amerike ( Mateo Čičak), djevojke Anice ( Julija Dugalić), sluškinje (Petra Jovanovac), siromašnog mladića ( Ana Bunardžija) itd. Ulogu slijepog Vince maestralno je uprizorio Hrvoje Kovačević.

Scenografiju za ovu predstavu radili su Lena Dretvić, Franjo Mikinac i kolegica Branislava Šimić.

Odabir glazbe i računalno tehnička podrška zasluga je kolegice Branislave Šimić i našeg domara Krešimira Lakote.

Predstava je upriličena za odraslu publiku u sportskoj dvorani Osnovne škole Gradište. Po reakcijama gledatelja rekla bih da smo napravili nešto dobro i zbog toga su i učenici i razrednica jako zadovoljni i sretni.

Ja sam jako ponosna na moje učenike. Uložili su izniman trud, zahtjevan tekst naučili bez greške i dokazali da mogu dati puno više nego što mi mislimo. Ova generacija će ostaviti trajan pečat u spomenici naše škole.

Osvrt napisala :

Danica Galić,prof.

Hitovi: 524