USKLADIMO FREKVENCIJE

"Panonski nanosi" Zvonimira Stjepanovića: MIr pronalazi u prirodi i poeziji

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Nova zbirka pjesama županjskog pjesnika Zvonimira Stjepanovića nosi naziv „Panonski nanosi“ i sastoji se od 127 pjesama izabranih iz dosadašnjih devet zbirki.

“Svojim motivsko-tematskim (njive, šume, livade, Sava…), i svjetonazorsko-filozofskim odlikama njegovo pjesništvo predstavlja panonsko pismo ili uže, pripada slavonskom dijelu korpusa hrvatske književnosti. Njegov lirski rukopis je iz zbirke u zbirku prepoznatljiv i specifičan po nadahnuću posavskim zavičajem i svojevrsnoj sakralizaciji zavičajne prirode”, istaknula je urednica zbirke Vlasta Markasović. O karakteru Stjepanovićeva pisanja svoj sud , na što je Stjepanović izuzetno ponosan dali su prof. Miroslav Mićanović, dr.sc.Goran Rem,prof .Miroslav. S. Mađer, dr. sc Sanja Jukić, prof. Mato Nedić, dr.sc. Krešimir Bagić, prof. Franjo Nagulov, dr.sc.Vlasta Markasović, prof. Đuro Vidmarović.

"Voltaireovsko shvaćanje da je čovjek najsretniji onda kada mirno živi obrađujući svoj vrt ( roman Candide ili Optimizam) Stjepanović u svojemu životu prenosi na slavonske pašnjake i šljivike koji mu odmaraju oči i dušu, u kojima nalazi smiraj, a taj smiraj rađa nadahnućem pa nastaju pjesme u kojima se osjeća oporbeni odnos prema svijetu koji je često okrutan, koji ranjava dušu stvarajući nemir. Pronaći mir u prirodi i u poeziji trebao bi znati svaki čovjek, a osobito to mogu oni ljudi koji se znaku zaustaviti nad sitnicama, u malenim stvarima pronaći ljepotu, a kratkoći misli izreći veličinu stvarnosti. To zasigurno zna Stjepanović, kazao je prof. Mato Nedić. Stjepanović je upravo mir pronašao u prirodi, u svojoj Slavoniji, svome zavičaju i u poeziji kroz koju iskazuje svoju ljubav prema zemlji, tradiciji, i govori o svojim dubokim emocijama i nemirima.
Stjepanović je poeziju i tekstove objavio u brojnim novinama, zbornicima i časopisima, uvrštavan u monografije i antologije, dobitnik je Povelje uspješnosti Julija Benešića i priznanja fra Martina Nedića. Član Društva hrvatskih književnika. Izdavač izabranik pjesama Panonski nanosi je Gradska knjižnica Županja.

 

Hitovi: 230