USKLADIMO FREKVENCIJE

Županjski muzej u "Noći muzeja" posjetilo 600 posjetitelja

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Prošlog petka održana je petnaesta po redu NOĆ MUZEJA, manifestacija koja je započela 2005. godine, da bi  tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.
Manifestaciju Noć muzeja u proteklim godinama gradili su muzealci svojim programima, publika koja je iz godine u godinu podržavala manifestaciju, ukupna javnost. Jedan od najznačajnijih dosega manifestacije je promocija muzeja i muzejske struke i stvaranje nove publike, jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja 'otkrili' muzeje, da bi kasnije postali stalna publika.
Noć muzeja ove godine ove godine bila je povezana s dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt  u Zagrebu, osnovanog 1880. godine.

U Zavičajnom muzeju "Stjepana Grubera" oko 600 posjetitelja doživjelo je Muzej u noćnom ugođaju uživajući u programu koji su organizatori pripremili. U županjskom muzeju ove su godine prezentirali baštinu kroz mirise i okuse, pa su vas već na ulazu dočekale nasmijane gimnazijalke na štandu s antičkim specijalitetima. U drugoj su se kućici u parku Muzeja mogli kušati tradicionalni graničarski/šokački specijaliteti.
 
Tijekom cijele večeri bio je omogućen obilazak izložbe"Od arheologije do etnologije", u prostoru Čardaka i stalnog postava uz stručno vodstvo Kulturno-povijesne skupine Gimnazije Županja i Skupine Vestigia. Motivirani i educirani učenici profesorice Danijele Kegalj i profesora Marka Markoljevića , kostimirani gimnazijalci tumačili su posjetiteljima značenje pojedinih eksponata
Nešto novo i inovativno je početak rada Qtour aplikacije -virtualnog vodiča kroz Stalni postav Etnološke zbirke u zgradi Agencije.
Putovima osnivača slavonskih muzeja akcija je koja se ove godine po prvi puta organizirala u suradnji Muzejske udruge istočne Hrvatske i 9 slavonskih muzeja.

Program je u Čardaku bio popraćen ugodnom glazbom, irskom,engleskom i škotskom benda WALKER&SUDAR DUA .
U Muzeju su upriličili i prigodnu prodaja suvenira uz sniženje muzejskih publikacija.
Bila je to je jedna lijepa večer, upoznavanje s muzejom, našom tradicijom i baštinom kroz ugodno druženje...


Hitovi: 156