USKLADIMO FREKVENCIJE

Peto pokladno jahanje u Soljanima :36 jahača predahnuli na šest odmorišta

Kategorija: /
Autor: S.Bogutovac

SOLJANI – Konjogojska udruga „ Tromeđa“ iz Račinovaca kojoj pripadaju i uzgajivači konja iz sela Soljani u vrbanjskoj općini zajedno sa KUD-om Slavonija Soljani, župnikom i mještanima organizirali su 5. Pokladno jahanje kroz ulice Soljana.
Sudjelovalo je 36 jahača među njima i jedna dama, te jedna zaprežna kola, iz mjesta Vukovarsko srijemske županije . Čin blagoslova jahača i konja obavio je župnik Krešimir Šaf na poligonu, a ispred crkve u mjestu je pripremio sa vjernicima prijem za sudionike.

Na radost konjogojaca ovoj manifestaciji je nazočila i Mirjana Baban, redovita sveučilišna profesorica Fakulteta agrobiotehničkih  znanosti iz Osijeka. Naglasila je da je 20 godina bila u konjičkom klubu Osijek kao sudac u zaprežnom i preponskom sportu. Ističe posebno da smo svi odgovorni za održavanje ove tradicije, jer smo upisani na listu materijalne kulturne baštine u Hrvatskoj, a sada radimo da budemo i na UNESK-ovoj listi. U ime organizatora Slaven Jurik se zahvalio sudionicima na dolasku. Topot potkova na kopitima konja, pjesma i omiljeni zvuci tambura TS „ Prvi put“ iz Strošinaca i TS Slavonci davali su ton veselju po divnom sunčanom danu koje je trajalo do duboko u noć veselih Soljanaca i gostiju.
Hitovi: 135