USKLADIMO FREKVENCIJE

Amaterska slikarica Melita Bilušić: Za ostvarenje želja i ideja nikad nije kasno

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić
Nikada nije kasno, ni prerano, uvijek je pravo vrijeme, kaže nam Županjka Melita Bilušić, koja nam je ispričala kako je krenula u umjetničke vode i počela slikati u pedesetim godinama. U njezinom lijepo uređenom i ugodnom ateljeu u obiteljskoj kući nastale su slike , koje govore o intenzivnom radu u proteklih šest mjeseci. „ Moj moto za ove slike je kako je sve moguće. Prošla i ova godina koja je za sve nas zbog korone bila teška i izazovna meni je donijela neke lijepe stvari, nažalost i neke manje lijepe, koje su me potaknule da oslobodim svoje želje i ideje i odvažim se na ovo što sada stvaram. Sve se može voljom , upornošću i kreativnošću”, kaže Melita koja inspiraciju pronalazi u našoj tradiciji, a na njezinim slikama dominira čipka i plavetnilo mora , isprepliću se motivi Dalmacije koju obožava i Slavonije, gdje je rođena i živi.
„Sve je došlo samo od sebe. Dogodio se neki „klik” , kada se u jednom trenutku nešto posložilo u meni i jednostavno sam krenula u slikarske vode. Prošla teška godina iz mene je izvukla najbolje i na tome sam zahvalna. Da nije bilo izolacije i potpore najbližih možda nikada ne bi ušla u ovaj svijet, koji me sada u potpunosti ispunjava. Jedan dan sam se samo zatvorila u sobu i napravila moje prve slike na veliko iznenađenje i oduševljenje mojih ukućana , potom i prijatelja i poznanika. Neki su poželjeli imati moje slike, što me posebno iznenadilo i dalo mi dodatni vjetar u leđa. Ideja je se više, tako da vjerujem da ću još dugo u mom ateljeu vrijeme provoditi uz boje i slikarska platna, i sretna sam zbog toga. Uz to što slikam na platnu oslikavam i zidove, i to mi je jako zanimljivo i privlačno ”, kaže Melita koja inače radi kao njegovateljica i svaka dva-tri tjedna radi posla putuje u Austriju. Kaže kako joj dosta zahtjevan posao olakšava pomisao da će ono što je osmislila po povratku kući prenijeti na platno.
Za svoje slike kaže da su apstraktne, a pastel, akril, sprej, izbor je materijala s kojim radi, i to najčešće kombiniranjem tehnika.
U obitelji su, ističe, svi kreativni, djeca, suprug i majka , poznata županjska slikarica Gordana Matić, koja ima svoj nenadmašan stil kojem se divi. A Melita ide formiranju osobnog traga na slikama i onoga što je cijeli život čučalo u njoj i izbilo na površinu sada, u zreloj dobi.
Hitovi: 230