USKLADIMO FREKVENCIJE

Započeo referendum Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama

Kategorija: /
Autor: Z.Knežević

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske danas je započeo trodnevni referendum među svojim članstvom, što su najavili medijima kroz priopćenje za javnost.

Naime, kako je pojasnio prof. Pejo Nedić, povjerenik Područnog odbora sindikata Vukovarsko-srijemske županije, 30.listopada 2018 završeni su pregovori o visini osnovice za plaće u javnim službama za 2019. godinu.

Vlada RH ponudila je povećanje osnovice za 3%, i nije prihvatila argumente sindikata javnih službi o nužnom značajnijem povećanju osnovice za plaće s obzirom da plaće u javnim službama svake godine sve više zaostaju za ostalim plaćama u zemlji.

Povećanjem osnovice od 3% u 2019. godini zaostajanje će se povećati.

Kako bi u 2019. godini zaustavili zaostajanje plaća sindikati javnih službi tražili su povećanje osnovice za plaće i početkom drugog dijela godine.

U privredi je predviđen rast plaća od 5,8% koliko je bilo i ove godine. Plaće u privredi rastu, a naše stoje.

Prema našim izračunima da bi otklonili zaostajanje plaća makar u 2019. godini, osnovica bi trebala rasti 4% od 1. siječnja 2019. i dodatnih 4% od 1. srpnja 2019. godine.

Sindikati javnih službi na zadnjem sastanku Pregovaračkih odbora nisu prihvatili ponudu Vlade.

Središnji odbor Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske donio je odluku o provođenju referenduma od 7. do 9. studenog 2018. godine.

Ponudom Vlade RH će plaće i tijekom 2019. godine nastaviti sa zaostajanjem, pa će ukupno zaostajanje za ostalim plaćama u zemlji do kraja godine doseći ogromnih 23 do 25%.

Naš glas protiv takve ponude znači da smo spremni pritiskom utjecati na Vladu RH da povisi ponudu.

Pritisak možemo učiniti zajedno sa svim sindikatima javnih službi čiji članovi ili tijela odluče tako, a to bi bila najava štrajka, kako bi kroz postupak mirenja ponovno pokrenuli pregovore, i štrajkom postigli zadovoljavajući dogovor.

Ukoliko se sami nismo spremni boriti za svoja veća prava, nitko nam ih neće pokloniti!!!

Sindikat je spreman za borbu!!! “ poručili su iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

 

 

Hitovi: 365