USKLADIMO FREKVENCIJE

Projekt AgroEuropa: Učenici i nastavnici Poljoprivredno šumarske škole u posjetu Bugarskoj

Kategorija: /
Autor: Z.Knežević

Kako bi svojim učenicima omogućila dodatno stručno usavršavanje na europskoj razini, Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci prijavila se za provođenje programa Erasmus+, sufinanciranog sredstvima Europske unije te joj je odobrena financijska potpora u iznosu od 47.853 EUR za provođenje projekta AgroEuropa.

Projektom je obuhvaćena mobilnost ukupno 21 učenika za obavljanje stručne prakse i 2 nastavnika za provođenje programa „job shadowing“, odnosno promatranja načina rada svojih kolega u Srednjoj poljoprivrednoj školi Todor Rachinski u mjestu General Toshevo u Bugarskoj u trajanju od dva tjedna. Prva grupa od 10 učenika i 2 nastavnika nedavno se vratila s mobilnosti te ne može skriti svoje oduševljenje viđenim i naučenim.

Učenici drugih i trećih razreda smjera agrotehničar i poljoprivredni tehničar fitofarmaceut obavljali su stručnu praksu u tvrtkama i gospodarstvima u General Toshevu te u regiji Dobrudža, koja je nadaleko poznata kao najrazvijenija poljoprivredna regija u Bugarskoj. Tijekom dva tjedna, od 8. 10. – 19. 10. 2018., upoznali su se s modernom tehnologijom u poljoprivrednoj mehanizaciji, načinom obrade zemlje te razlikama u obradi u Hrvatskoj i Bugarskoj, problematikom u proizvodnji, štetnicima i dr.

Nastavnici su svoj program „job shadowing“ obavljali u školi i na terenu, gdje su pratili metode i način organizacije rada svojih kolega u nastavi i prilikom obavljanja stručne prakse učenika. A do 16. studenog na stručnoj su praksi u Hrvatskoj učenici i nastavnici Srednje poljoprivredne škole Todor Rachinski iz General Tosheva, Bugarska.

Učenici obavljaju stručnu praksu u tvrtkama i OPG-ovima u regiji – Sladorana d.d. Županja; Acin Salaš - robotizirana farma krava, Tordinci; OPG Mrđa, Tordinci; Državna ergela (Pastuharna i Ivandvor), Đakovo; tvrtka PMT d.o.o., Otok; OPG Brčić, Vrbanja; peradarska farma „Petričević“, St. Mikanovci; Stari podrum, Ilok; Srednja škola Ilok; OPG „Domaćinović“, Bošnjaci; tvrtka Same Deutz Fahr, Županja. U školskom vrtu i poljoprivredom imanju provodit će praksu pikiranja salate, sijanja, sadnje i održavanja usjeva u zaštićenim prostorima (plastenici) i visokim gredicama, poljoprivredna mehanizacija, proces sušenja jabuka u školskoj sušari, te proizvodnja čipsa od jabuke, proces pakiranja za tržište (u sklopu školske zadruge „Agro“), aranžiranje suhog cvijeća (u sklopu cvjećarske sekcije zadruge), sama organizacija rada školske zadruge itd.

Nastavnici provode „job shadowing“ tijekom teorijske i praktične nastave iz područja stočarstva i bilinogosjtva/fitomedicine.

Cilj: upoznavanje različitih načina uzgoja biljaka i životinja, mehanizacije, održavanja teorijske i praktične nastave, prenošenje primjera dobre prakse u matičnu organizaciju i daljnji samostalni rad, razvoj interkulturalnosti na temelju zajedničke poveznice - poljoprivrede, jačanje jezičnih kompetencija (engleski jezik struke i svakodnevni jezik u stvarnim situacijama, a ne isključivo umjetno stvorenima (u učionici)), motivacije, tolerancije, sklapanje prijateljstava, daljnje suradnje putem eTwinning projekata, konkurentnost na tržištu rada..

Tijekom boravka organiziran je kulturološki obilazak Vinkovaca, Đakova, Iloka, Vukovara i Osijeka (+Kopački rit).

Jedne večeri učenici će večerati u obiteljima kako bi što bolje upoznali naš način života, a organizirana je i večer hrvatsko-bugarske tradicije, gdje ćemo predstaviti naše tradicijske običaje, glazbu i specijalitete.Hitovi: 403